Linkovi

Još jedno dijete umrlo u imigracionom pritvoru


Agent granične službe (arhivski snimak)
Agent granične službe (arhivski snimak)

Osmogodišnji dječak iz Gvatemale umro je u pritvornom centru američke vlade, potvrdile su imigracione vlasti. To je drugi put ovog mjeseca da je umrlo dijete pritvorenih imigranata, poslije nedavne smrti djevojčice iz iste zemlje. Američka carinska i granična služba saopštila je da je dječak preminuo malo poslije ponoći.

U ponedeljak je pokazao znake bolesti i zajedno sa ocem je prebačen u bolnicu u Alamogordu u Nju Meksiku. Tu mu je dijagnostikovana prehlada sa visokom tempreaturom, prepisan mu je antibiotik i pušten je u ponedeljak popodne.

Dječak se iste večeri vratio u bolnicu sa mučninom i povraćanjem i preminuo samo nekoliko sati kasnije, saopštila je granična služba. Agencija navodi da uzrok smrti dječaka nije još utvrđen i da su obaviješteni generalni inspektor Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost i vlada Gvatemale.

Portparol granične policije saopštio je da će uskoro biti objavljeno više detalja. Sedmogodišnja devojčica iz Gvatemale je umrla ranije ovog mjeseca nakon što su je uhapsili agenti na granici. Tijelo Džeklin Kal vraćeno je porodici u selu u Gvatemali.

Slika Džeklin Kal, sedmogodišnje devojčice iz Gvatemale koja je preminula u američkom pritvoru.
Slika Džeklin Kal, sedmogodišnje devojčice iz Gvatemale koja je preminula u američkom pritvoru.

Džeklin je umrla početkom decembra dok je bila u pritvoru granične službe, nakon što je ušla u SAD sa svojim ocem, Nerijem. Oni su putovali u karavanu migranata iz Centralne Amerike.

Mali, bijeli kovčeg sa telom Džeklin stigao je na aerodrom u Gvatemala Sitiju u nedjelju i putovao 354 kilometra do njenog siromašnog sela. Na kovčegu je bila rukom pisana poruka Džimija Moralesa, predsjednika Gvatemale - "Tražimo poslove, struju, vodu, puteve... da ne bismo morali da emigriramo."

Otac djevojčice, Neri Kal, ušao je u SAD u nadi da će naći posao pošto poslova nema u Gvatemali.

Još nije jasno kako se Džeklin razboljela. Po svemu sudeći, bila je dobro kada su je agenti uhapsili sa ocem i drugim migrantima kada su prešli američku granicu. Razboljela se tokom vožnje autobusom do policijske stanice u koju je stigla sa groznicom od 41 stepena. Hitno je prebačena u bolnicu u El Pasu u Teksasu gde je preminula poslije dva dana. Američki agenti kažu da je djevojčica bila gladna i dehidrirana prije nego što je prešla granicu.

Kritičari američke imigracione politike kažu da je smrt Džeklin primjer kakav tretman mogu da očekuju kada pređu američku granicu. Predsjednik Trump kaže da su svi imigranti dobrodošli u SAD, ali da moraju da u zemlju uđu legalno.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG