Linkovi

Bijela kuća planira da pošalje ilegalne imigrante u gradove-utočišta


Predsjednik Donald Trump govori o gradovima-utočištima tokom okruglog stola sa organima reda u Bijeloj kući.
Predsjednik Donald Trump govori o gradovima-utočištima tokom okruglog stola sa organima reda u Bijeloj kući.

Bijela kuća je u nedjelju, slijedeći predsjednika Donalda Trumpa, saopštila da slanje migranata bez dokumenata u gradove-utočišta po SAD, koji ih štite od deportacije, ostaje mogućnost, iako su vladine agencije rekle da bi to bilo nepraktično i da nema novca izdvojenog za tako nešto.

"Svakako razmatramo sve opcije sve dok (opozicione) demokrate odbijaju da priznaju da postoji kriza na granici", rekla je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders za Fox News u nedelju.

Trump je kasno u subotu tweetovao, "Demokrate moraju da promIjene imigracione zakone BRZO. Ukoliko to ne urade, gradovi-utočišta moraju odmah da DJELUJU kako bi se pobrinuli za ilegalne imigrante - i to uključuje članove bandi, dilere drogom, trgovce ljudima i kriminalce svih oblika, veličina i vrsta. PROMIJENITE ZAKONE SADA!"

Stotine gradova u SAD - uključujući i one u Kaliforniji, najnaseljenijoj državi u SAD - proglasile su se za utočišta za migrante koji su ilegalno prešli južnu granicu SAD sa Meksikom, odbijajući tako da pomognu američkim imigracionim zvaničnicima da lociraju te imigrante, kako bi oni mogli da budu deportovani. Granične vlasti SAD uhapsile su više od 100.000 migranata bez dokumenata, većinom iz Gvatamale, Hondurasa i Salvadora, na granici u martu, što je gotovo dvostruko više nego u istom mesecu 2018.

"SAD apsolutno imaju pravo da uhapšene ilegalne imigrante prebace u gradove-utočišta", rekao je Trump. "Ovim putem zahtijevamo da oni budu zbrinuti na najvišem nivou, posebno u državi Kalifornija, koja je dobro poznata po svom lošem menadžmentu i visokim taksama.''

Guverner države Washington, Jay Inslee, rekao je za NBC da su ljudi koji čekaju saslušanje za dobijanje azila dobrodošli u njegovoj državi.

"Ne možete prijetiti nekome nečim čega se on ne boji. A mi se ne bojimo raznolikosti u državi Washington", rekao je Insli.

On je kritikovao ono što je nazvao rejšenjima za imigrante baziranim na "trolovanje interneta" i umjesto toga založio se za dodavanje kapaciteta za procesuiranje više zahtjeva za azil, put ka državljanstvu za one koji već žive u Sjedinjenim Državama i koji su došli u zemlju ilegalno, kao i za cjelokupno "prihvatanje izbjeglica, jer mi smo humana nacija".

SAD sada zbrinjavaju na hiljade migranata na granici, ali tu ponestaje kreveta, umjesto da se oslobađaju pridošlice u SAD na osnovu njihovog obećanja da će se pojaviti na saslušanju za dobijanje azila koje se možda ne dogodi u naredne dvije godine.

Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost saopštio je da Kongres nije predvidio nikakav novac za transport migranata sa granice u udaljene gradove-utočišta širom SAD, dok je Agencija za imigraciju i carinu ideju nazvala "nepotrebnim operacionim teretom".

Sanders je rekla: "Niko ne misli da je to idealno rješenje", govoreći o slanju migranata u gradove-utočišta. Ali, rekla je da gradonačelnici gradova "koji ovo žele... treba da potraže pomoć" od Trumpa da riješi krizu na granici. Ona je optužila Kongres da želi da potroši "svo svoje vrijeme na istragu protiv predsjednika", radije nego da se pozabavi imigracionom krizom na granici.

Trump je tweetovao: "Tako je zanimljivo vidjeti gradonačelnicu Oaklanda i drugih gradova-utočišta da NE ŽELE naše trenutno 'pritvorene imigrante' nakon njihovog oslobađanja, u skladu sa glupom odlukom suda koji je naredio pravilo od 20 dana. Ukoliko ne želite da služite svojoj naciji tako što ćete se pobrinuti za njih, zašto bi drugi gradovi i mjesta?"

Trump tu govori o odluci suda prema kojoj se državi zabranjuje da privodi migrante mlađe od 18 godina na duže od 20 dana prije nego što se zahtijeva njihovo puštanje rođacima i drugima koji mogu da ih zbrinu u SAD.

Gradonačelnica Oaklanda Libby Schaaf odgovorila je Trumpu svojim tweetom, rekavši: "Vrijeme je da se prestane sa podržavanjem mržnje i podjela".

"Bila sam dosljedna i jasna: U Oakland su dobrodošli svi, bez razlike na to odakle dolazite i kako ste stigli ovamo", rekla je ona.

Jedan od glavnih republikanskih zakonodavaca, Lindsey Graham, rekao je za drugu emisiju Fox Newsa da će, nakon što se okonča tekući dvonedjeljni odmor u Kogresu, predstaviti zakonsko rješenje koje bi trebalo da odobri zadržavanje djece u pritvoru i duže od 20 dana, "zaoštravanje naših standarda za dobijanje azila", kao i da dozvoli da djeca migranata budu vraćena u centralnoameričke zemlje, što sada nije dozvoljeno nakon što su jednom ušli u SAD.

"Nikada to nećemo promijeniti trupama i zidovima na granici", rekao je Graham povodom imigracione krize u SAD. "To što radimo ne funkcioniše".

Dodao je, "ukoliko spuste jedno stopalo u Sjedinjene Države", migranti mogu da traže azil. "Vijest je puštena da ukoliko dođete sa djetetom, nikada neće biti deportovani. Moramo da promijenimo taj narativ. Trebaju nam trupe na granici. Treba nam zakon. Ali ovaj (američki) zakon je sulud".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG