Linkovi

Biden o stanju nacije: Otvorili smo rekordan broj radnih mjesta, ujedinili NATO


Joe Biden drži govor o stanju nacije.
Joe Biden drži govor o stanju nacije.

U svom prvom govoru pred Kongresom otkako su Republikanci preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu, predsjednik Joe Biden se pohvalio drastičnim smanjenjem nezaposlenosti - 12 miliona novih radnih mjesta od januara 2021. do januara ove godine.

Inflacija se značajno usporila zadnjih šest mjeseci, istaknuo je predsjednik, a posljednjih par mjeseci posebno inflacija cijena hrane i goriva, a i plaće realno rastu od novembra 2022.

Nakon "decenija rasta uvoza roba, a izvoza radnih mjesta", kako je naglasio Joe Biden, Sjedinjene Države se konačno vraćaju proizvodnji roba, sa dramatičnim povećanjem proizvodnje mikroprocesora, električnih vozila i drugih dobara.

Predsjednik se također pohvalio najvećim smanjenjem državnog deficita u, kako je rekao, američkoj historiji - za 1,7 biliona dolara u dvije godine njegovog mandata. Fiskalne godine 2020, američki deficit je iznosio 3,1 biliona dolara, a prošle godine 1,4 biliona dolara.

Ekonomija je bila tema kojoj je predsjednik u svom govoru posvetio najviše vremena - prema analitičarima televizije NBC, 8,4 posto vremena. Druga po minutama je bila infrastruktura, zatim policijska praksa, a potom porezi.

Infrastruktura

Kao jedno od značajnijih dostignuća, Biden je u govoru istakao usvajanje dvostranačkog zakona o infrastrukturi vreijdnog hiljadu milijardi dolara. Podsjetio je da je od usvajanja, na osnovu tog zakona, finansirano hiljade projekata širom zemlje.

"Da bismo održali najjaču ekonomiju na svijetu, potrebna nam je i najbolja svjetska infrastruktura. Nekada smo bili prvoplasirani u svetu po infrastrukturi – a onda smo pali na 13 mjesto. Sada se vraćamo", rekao je on.

Iznio je i tvrdnje da će na osnovu projekata otvorenih na osnovu Zakona o infrastrukturi biti zaposlene hiljade ljudi sa, kako je rekao, svih strana.

"Riječ je o obnovi autoputeva, mostova, željeznice, tunela, aerodroma, obezbjeđivanju liste vode i i brzog interneta širom Amerike", naveo je američki predsjednik u govoru.

"Moj ekonomski plan je ulaganje u mjesta i ljude koji su zaboravljeni", zaključio Biden, podsjetivši, kako je rekao i na građane koje je označio napuštenim ili nevidljivim.

Premda korona virus, uzročnik epidemije Covida-19, nije nestao, "prekinuli smo njegov smrtonosni pohod", rekao je predsjednik Biden. Smrtni ishodi od Covida su opali za gotovo 90 posto, te će i izvanredno stanje vezano uz epidemiju biti ukinuto u maju ove godine.

Reforma policije

Biden je ukazao i na potrebu reforme policije, koja je poslednjih dana bila značajna tema, nakon smrti Tyrea Nicholsa, Afroamerikanca iz Memphisa, koji je preminuo nakon brutalnog policijskog prebijanja.

Porodica ubijenog mladića prisusvuje Bidenovom govoru u Kongresu. Američki predsjednik ponovo je pozvao Kongres da usvoji prijedlog Zakona koji se u javnosti pojavio nakon smrti još jednog Afroamerikanca Georgea Floyda.

Prijedlog još nije usvojen u Kongresu. Trebalo bi da na osnovu tog zakona bude sproveden niz reformi čija je svrha da policijske uprave i službenici budu odgovorniji za svoje postupke.

Istovremeno, američki predsjednik založio se za zabranu automatskog oružja.

"Zabraniti automatsko oružje jednom za svagda. Radili smo to i prije. Tokom desetogodišnjeg perioda kada je na snazi bila zabrana slučajeva oružanog nasilja i masovnih pucnjava bilo je manje. Pošto su republikanci dozvolili da ta zabrana istekne – broj slučajeva se udvostručio. Hajde da ponovo zabranimo automatsko oružje", istakao je predsjednik SAD-a.

Ukrajina

Dio govora o ratu u Ukrajini, Biden je započeo podsjećanjem da je prije godinu dana najveće pitanje bilo hoće li Amerika i njeni saveznici stajati zajedno protiv ruske invazije na njenog susjeda.

"Godinu dana kasnije, znamo odgovor: Hoćemo i jesmo stajali zajedno. ... Ujedinili smo NATO savez. Izgradili smo globalnu koaliciju", rekao je Biden.

I, da bi razuvjerio one koji kažu da je strategija ruskog predsjednika Vladimira Putina da čeka da Zapad iscrpi svoje strpljenje i dobru volju, predsjednik Biden je ukrajinskoj ambasadorici u Washingtonu, koja je bila gost na govoru, čvrsto obećao da će Sjedinjene Države "stajati uz Ukrajinu koliko god dugo trebalo."

Joe Biden nije govorio o detaljima dodatne pomoći Ukrajini, ali nema sumnje da je dosadašnja pomoć - 29,3 milijarde dolara u gotovini i opremi iz zaliha Pentagona - bila presudna za vojni uspjeh Kijeva protiv ruske vojske.

On je također izbjegnuo spomenuti ikakve politički osjetljive elemente podrške svoje administracije za Ukrajinu, te kakvu bi dodatnu pomoć - poput borbenih zrakoplova ili dalekometnih projektila - Sjedinjene Države bile voljne dati.

Umjesto toga, fokusirao se na ujedinjenost Zapada, legitimni uspjeh njegove administracije koja je upravo nedavno rješavala potencijalna neslaganja oko tenkova i teškog naoružanja.

Kina

Kini je Biden poslao nedvosmislenu poruku: "Nemojte se zavaravati - prošli tjedan smo jasno pokazali da, ako Kina zaprijeti našem suverenitetu, reagirat ćemo da zaštitimo svoju zemlju."

No, balon, koji je danima privlačio pažnju Amerikanaca na nebo, i na koncu bio oboren kada se odmaknuo od kopna nad Atlantik, nije bio spomenut niti jednom riječju.

Republikanski odgovor na predsjednikov govor o stanju nacije iznijela je Sarah Huckabee Sanders, nova guvernerka Arkansasa.

Pravo na abortus

Biden nije propustio u govoru da se odredi prema pravu na abortus - obećao je da će uložiti veto na svaki pokušaj zabrane abortus na nacionalnom nivou.

On je pozvao Kongres da ponovo uspostavi pravo koje je Vrhovni sud ukinuo juna 2022. kada je poništio sudski presudu Roe protiv Wadea koja je garantovala prekid trudnoće kao ustavno pravo svake žene u Americi.

Od tada je nekoliko američkih država zabranilo ili strogo ograničilo mogućnosti žena da prekinu trudnoću.

Republikanski odgovor

Republikanski odgovor na predsjednikov govor o stanju nacije iznijela je Sarah Huckabee Sanders, nova guvernerka Arkansasa.

"Predsjednik Biden i demokrate su vas iznevjerile. Vrijeme je za promenu”, rekla je Sanders.

Kritikovala je, između ostalog, politiku američke administracije koju vodi na domaćoj i međunarodnoj sceni.

"Van naših granica, od Afganistana i Ukrajine, do Severne Koreje i Irana, slabosti predsjednika Bidena dovode našu naciju i svijet u opasnost. Njegovo odbijanje da se suprotstavi Kini, našem najvećem protivniku, opasno je i neprihvatljivo. Predsjednik Biden nije voljan da brani naše granice, nebo i narod. Nije sposoban da bude vrhovni komandant", ukazala je Sanders.

Ona, jednako kao ni Biden, nije izričito spomenula kineski špijunski balon, ali je govorila o njemu, rekavši da je Bidenovo "odbijanje da se suprotstavi Kini opasno," te da on "odbija braniti naše nebo."

Neki Republikanci su željeli da balon bude oboren čim je bio zamijećen, no Bidenova administracija se odlučila na čekanje dok ne bude iznad vode, a ne iznad kopna, da ne bi bilo žrtava na tlu.

Sanders, koja je u Trumpovoj administraciji obavljala funkciju predstavnice za medije Bijele kuće ukazala je da je američka sloboda napadnuta - uz tvrdnje da je zemlja u opasnosti.

Dodala je da se uspostavlja, kako se izrazila, nova generacija republikanaca – koji neće biti čuvar statusa kvo – već kreator promjena za američki narod.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG