Linkovi

Biden: SAD stoje uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno"; Zelenski: Hvala na "snažnim riječima podrške"


Biden drži govor o stanju nacije.
Biden drži govor o stanju nacije.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da su Sjedinjene Države ujedinjene u potpori Ukrajini protiv ruske invazije, te da će SAD stajati uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Govoreći tijekom svog obraćanja o stanju unije na zajedničkoj sjednici Kongresa, Biden je rekao da je vlada ujedinila NATO, izgradila globalnu koaliciju i usprotivila se agresiji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sjedinjene Države i drugi NATO saveznici osigurali su milijarde dolara vojne pomoći, uključujući sustave protuzračne obrane, za jačanje ukrajinskih snaga. Sankcije SAD-a i Europske unije također su nastojale nametnuti financijske posljedice Rusiji.

Biden je istaknuo da je njegovo prošlogodišnje obraćanje zastupnicima uslijedilo nekoliko dana nakon što je Putin pokrenuo ono što je Biden nazvao "brutalnim napadom na Ukrajinu" i testom za svijet.

"Biste li se zalagali za najosnovnija načela? Bismo li se zalagali za suverenitet? Bismo li zastupali pravo ljudi da žive slobodni od tiranije? Bismo li zastupali obranu demokracije?" upitao je Biden.

Putin je kritizirao zapadnu pomoć Ukrajini kao prijetnju Rusiji, rekavši da će Rusija prevladati u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Bidenu "na snažnim riječima podrške".


"Zahvalni smo na vodstvu SAD-a u pomoći Ukrajini, na solidarnosti cijelog američkog naroda", naveoje Zelenski u srijedu na Twitteru. "Vrijednosti su nam iste, zajednički cilj nam je pobjeda."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG