Linkovi

Demokratska stranka promijenila redoslijed primarnih izbora za predsjedničkog kandidata


Jaime Harrison, lider Demokratskog nacionalnog komiteta, tokom obraćanja u Philadelphiji, 4. februara 2023. godine. (Reuters/Hannah Beier)
Jaime Harrison, lider Demokratskog nacionalnog komiteta, tokom obraćanja u Philadelphiji, 4. februara 2023. godine. (Reuters/Hannah Beier)

Demokratska stranka je odobrila promjenu u redoslijedu održavanja primarnih izbora te stranke za predsjedničkog kandidata 2024. godine.

Umjesto u državi Iowa, koja je decenijama bila prva, izbori će najpre biti održani u Južnoj Karolini. Promjena je obrazložena željom da bolju poziciju dobiju crni i drugi manjinski birači.

Ovaj potez kod demokrata predložio je predsjednik Joe Biden, koji u Južnoj Karolini ima veliku podršku, a usvojen je većinom glasova. Očekuje se da će Biden uskoro najaviti predsjedničku kandidaturu.

Svaki ciklus američkih predsjedničkih izbora počinje unutarstranačkim, odnosno primarnim izborima. Planirano je da primarni izbori u Južnoj Karolini budu održani 3. februara naredne godine, a tri dana nakon toga u New Hampshireu i Nevadi.

Stanovnici Georgije bi glasali četvrti, 13. februara, peti bi bio Michigan 27. februara, a značajan dio država bi izašao na primarne izbore demokratske stranke na "Super utorak" početkom marta.

"Demokratska stranka liči na Ameriku, kao i ovaj prijedlog", rekao je predsjednik Demokratskog nacionalnog komiteta Jaime Garrsion iz Južne Karoline.

Iako je moguće da se još promjena dogodi kasnije ove godine, formalno odobrenje Demokratskog nacionalnog komiteta tokom sastanka u Philadelphiji predstavlja priznanje da će preliminarni izbori 2024. izgledati mnogo drugačije u odnosu na 2020. godinu.

Države u kojima se stranački izbori održe ranije imaju ključnu ulogu u određivanju predsjedničkog kandidata. Kandidati za Bijelu kuću koji imaju poteškoće da prikupe novac ili steknu politički momentum često odustanu prije nego što i posjete države koje dolaze nakon prvih pet. Također, na prve države su fokusirani medijska pažnja i političke debate.

Republikanska stranka je izglasala da ne mijenja redoslijed svojih primarnih izbora 2024. godine, što znači da je njihova kampanja u Iowi već počela.

"Demokratski nacionalni komitet je odlučio razbiti praksu koja je trajala pola vijeka i izazvati haos mijenjajući njihov primarni proces, te na kraju napustiti milione Amerikanaca u Iowi i New Hampshireu", izjavila je predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta Ronna McDaniel.

Prema novom planu demokrata, četiri od prvih pet država su one u kojima je ishod predsjedničkih izbora obično neizvjestan, što znači da bi eventualni stranački pobjednik tokom kampanje mogao postaviti temelje na važnim izbornim mjestima. To posebno važi za Michigan i Georgiju – obje države su 2016. godine podržale Donalda Trympa, a 2020. godine Joea Bidena.

Izuzetak je Južna Karolina, koja nije podržala demokratu u predsjedničkoj utrci od 1976. godine, što je dovelo do mišljenja da demokrate možda i ne bi u tu državu trebale koncentrisati veliku količinu resursa toliko rano u utrci. Ipak, populaciju Južne Karoline čini oko 27% crnaca, a upravo Afroamerikanci čine najdosljedniju bazu podrške demokratama. U Iowi i New Hampshireu, više od 90% populacije čini bijelo stanovništvo.

Ipak, novi kalendar ne bi trebao imati veliki uticaj u 2024. godini ako se predsjednik Biden kandiduje za drugi mandat i ne bude imao ozbiljnijih izazivača. Također, Demokratski nacionalni komitet se već obavezao da će ponovo razmotriti kalendar glasanja prije predsjedničkih izbora 2028. godine.

Uprkos odobrenju, konačna lista još nije određena. Južna Karolina, Nevada i Michigan ispunili su zahtjeve stranke da uđu u prvih pet primanih izbora, ali demokrate iz Georgije možda neće promijeniti datum primarnog kalendara, a da to ne učine i republikanci.

Iowa je tvrdila da bi kontinuirana neizvjesnost mogla uzrokovati da i druge države pokušaju promijeniti svoju poziciju u kalendaru, kao pred predsjedničku trku 2008. godine. Nova pravila uključuju kazne za države koje pokušavaju napredovati bez dozvole, uključujući mogući gubitak delegata na nacionalnoj konvenciji stranke.

New Hampshire ima državni zakon koji nalaže da se tu održavaju prvi primarni izbori, koji Iowa zaobilazi od 1972. tako što održava stranačke skupove, ili kokuse, na kojima članovi stranke ne zaokružuju imena na listiću nego glasaju tako što fizički odlaze u dio prostorije gdje su birači koji podržavaju njihovog kandidata. Demokrate iz New Hampshirea pridružile su se republikancima iz svoje države u obećanju da će održati prve primarne izbore sljedeće godine, bez obzira na kalendar Demokratskog nacionalnog komiteta.

XS
SM
MD
LG