Linkovi

Društvene mreže 2018. izgubile povjerenje korisnika


Osnivač Facebooka Marc Zuckerberg svjedoči u Kongresu 10. aprila 2018.
Osnivač Facebooka Marc Zuckerberg svjedoči u Kongresu 10. aprila 2018.

Silicijumska dolina ima za sobom godine popularnosti i tržišnog rasta ali je 2018. bila teška i burna godina za industriju.

Zbog krađe podataka, lažnih informacija i uvrijedljivog riječnika na društvenim mrežama, kao i izvještaja su strani operativci koristili njihove usluge - mnogi ljudi su sada skeptični kada je riječ o prednostima društvenih medija, kažu stručnjaci.

Direktori društvenih mreža zbog svega toga su nekoliko puta morali da svjedoče pred Kongresom.

“2018. je bila teška godina, kako za tehnološke kompanije tako i njihove potrošače", kaže Pantas Sutarđa, direktor kompanije za skladištenje podataka LatticeWork Inc. “Direktori velikih kompanija su išli na svjedočenja i dali silna obećanja članovima Kongresa da će riješiti probleme hakovanja svojih sistema ali još nisu u stanju da to urade."

VIDEO: Godina kada su društvene mreže izgubile ugled

Social Media's Year of Falling From Grace
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Zuckerbergova "turneja izvinjavanja"

Najviše se preispitivao rad Facebooka. Gigant društvenih mreža kritikovan je poslije otkrića da je, zbog slabog nadzora, jedna političko-konsultantska kompanija zloupotrijebila podatke miliona korisnika. U proljeće, direktor Facebooka Marc Zuckerberg krenuo je na "turneju izvinjavanja", kako su kampanju ironično prozvali Amerikanci, u namjeri da uvjeri korisnike da će kompanija ubuduće bolje štititi njihove podatke.

Firma iz Kalifornije suočila se i sa drugim problemima kada su podaci korisnika kompromitovani zbog hakovanja. Facebook je takođe oštro kritikovan kada su lažni izvještaji koji su se pojavili na mreži izazvali nasilje u Mjanmaru i Šri Lanki.

Neke od reklama na Fejsbuku dovedene su u vezu sa pokušajima Rusije da poremeti politički proces u SAD i izazove društvene tenzije.
Neke od reklama na Fejsbuku dovedene su u vezu sa pokušajima Rusije da poremeti politički proces u SAD i izazove društvene tenzije.

​Društvene mreže kao sredstvo izazivanja podjela

“Da li američke tehnološke kompanije služe kao instrumenti slobode?", postavio je pitanje Kevin Mccarthy, republikanac iz Kalifornije i lider većine u Predstavničkom domu na jednom kongresnom pretresu. "Ili služe kao instrumenti manipulacije a koriste ih strani interesi i strane vlade da bi našim građanima oduzeli dostojanstvo i moć odlučivanja."

Ove godine su izašla na vidjelo nova otkrića o stranim operativcima koji su koristili društvene mreže da bi tajno širili kontroverzne i često lažne poruke u SAD i širom svijeta.

“Nije čak bitnu u čiju su korist oni radili", smatra Volt Mosberg, bivši kolumnista Wall Street Journala za tehnologiju. "Ono što brine ljude je da je jedna strana zemlja, koristeći naše društvene mreže, digitalne proizvode i usluge koje su nama postale sastavni dio života - ušla u naše društvo i iskoristila ih protiv nas."

Radnici Gugla na protestu u San Francisku 1. novembra 2018.
Radnici Gugla na protestu u San Francisku 1. novembra 2018.

​Protest radnika u industriji tehnologije

Pored zaštite privatnosti i problema dezinformacija, sloboda govora na društvenim mrežama postala je veliko pitanje ove godine. Pod pritiskom, društveni mediji poput YT, Twittera i Instagrama, pojačali su restrikcije u odnosu na vrstu govora koju tolerišu na svojim sajtovima.

Radnici u industriji izvršili su pritisak na menadžere kada je riječ o ugovorima svojih kompanija sa vladom a radnici Googlea širom svijeta organizovali protest zbog tretmana svojih koleginica.

Protest protiv Fejsbuka ispred američkog Kongresa uoči svedočenja Marka Zakerberga 10. aprila 2018.
Protest protiv Fejsbuka ispred američkog Kongresa uoči svedočenja Marka Zakerberga 10. aprila 2018.

#ObrišiteFacebook?

Još nije izvjesno da li će korisnici, zabrinuti za svoje podatke i nezadovoljni nekim odlukama kompanija za društvene mreže, prestati da ih koriste? Zbog otkrića o propustima Facebooka neki korisnici su napustili tu platformu i njene druge usluge kao što je Instagram. Među njima je kolumnista Mosberg koji želi da se usvoji federalni zakon kojim bi se firmama na internetu ograničilo prikupljanje i dalja upotreba podataka njihovih korisnika.

Vlade i građani zemalja širom svijeta moraju da imaju pravo da ih regulišu a da ne ugroze slobodu govora, a to je veoma nezgodno i komplikovano", smatra on. Neki članovi Kongresa obećali su da će 2019. usvojiti federalni zakon o zaštiti podataka a tehnološke kompanije kažu da podržavaju tu inicijativu. Međutim, da li će novi propisi povećati povjerenje u digitalne usluge - ostaje da se vidi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG