Linkovi

Izvršni direktor Googlea: Nismo politički pristrasni


Izvršni direktor kompanije Google Sundar Pichai svjedoči u Kongresu, 11. decembar 2018.
Izvršni direktor kompanije Google Sundar Pichai svjedoči u Kongresu, 11. decembar 2018.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai rekao je u utorak u Kongresu da vodi tu kompaniju bez političke pristrasnosti.

“Koristimo brojne izvore, i ljevice i desnice. I trudimo se da obezbijedimo različite stavove”, rekao je Pichai u svjedočenju pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma.

Takođe je branio tehnološkog giganta od optužbi republikanskih kongresmena da je Google razvio algoritme za pretraživanje na internetu kojim se potiskuju konzervativni stavovi.

Predsjedavajući odbora, republikanac Robert Goodlat rekao je da postoje brojne optužbe da su zaposleni u Googleu razgovarali o takvom algoritmu i da su ga i na kraju razvili, dok je njegov kolega Lumar Smith citirao istraživanje konzervativnog vebsajta P. J. Media prema kojem su “liberalni mediji” izvor za 96 odsto rezultata pretraga o predsjedniku Donaldu Trumpu.

"U stvari, na prvoj stranici pretrage nije se pojavio ni jedan desničarsko orjentisani vebsajt. To nije slučajno, već je rezultat algoritama. Oni koji ih pišu, dobijaju rezultate koje žele, i menadžment to dozvoljava”, ustvrdio je Smith

Pichai je odbacio optužbe o političkoj pristrasnosti i poručio da bi to bilo protiv ključnih principa i poslovnih interesa kompanije.

Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai odbacio je republikanske optužbe o pristrasnosti
Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai odbacio je republikanske optužbe o pristrasnosti

Vodeći demokrata u Odboru Jarrold Nadler rekao je da su republikanske optužbe o pristrasnosti Googlea i drugih online platformi “fantazija koju su smisllili pojedini konzervatvci i da nema dokaza koji bi potvrdili tu desničarsku teoriju zavjere”.

Google je za cenzuru konzervativnog sadržaja optužio i predsjednik Donald Trump koji je u avgustu tvitovao da su rezultati pretrage namješteni.

Pichai je na pretresu u Kongresu rekao i da Google ne planira da ponovo pokrene pretraživač u Kini, ali da i dalje razmatra tu ideju.

Članovi Kongresa i zaposleni u kompaniji strahuju da bi Google bio podvrgnut cenzuri ako ponovo uđe na kinesko tržište.

Google je zatvorio glavnu platformu za pretragu u Kini 2010 godine, nakon što je Peking insistirao na cenzuri rezultata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG