Linkovi

Facebook uklanja "neautentične" naloge


Kompanija Facebook zatvorila je 32 naloga i stranice na Facebook-u i Instagramu jer su, kako je saopšteno, "učestvovali u koordinisanom neautentičnom ponašanju."

Kompanija je saopštila da još ne zna ko stoji iza tih stranica, ali je ustanovila da postoje određene veze između zatvorenih naloga i onih povezanih sa ruskom Agencijom za istraživanja na internetu (IRA), za koju se vjeruje da je širila propagandu, koja je uticala na američke izbore 2016.

U saopštenju se navodi da je kompanija uklonila osam Facebook stranica, 17 profila i sedam naloga na Instagramu, koji su kršili zabranu "koordinisanog, neautentičnog ponašanja". Više od 290.000 korisnika je pratilo statuse sa bar jedne od pomenutih lažnih stranica.

Facebook dodaje da je izašao sa informacijama u javnost zato što se vjeruje da postoji veza između "loših protagonista" u pozadini spornih stranica i protesta koji se planiraju u Washingtonu za sljedeću nedelju.

"Jasno je da, ko god da je postavio te naloge, uložio je mnogo više truda da prikrije njihov prvi identitet nego što je to ranije radila ruska Agencija za istraživanja na internetu (IRA)", saopštio je Facebook.

Kompanija je entitete, koji su postavili blokirane stranice nazvala "odlučnim, dobro finansiranim protivnicima, koji neće odustati i stalno mijenjaju taktike".

Facebook dodaje da su ti entiteti platili oko 150 reklama koje su postavljene na dvije platforme, za sumu od oko 11.000 dolara.

Kompanija je otkazala i događaj koji je organizovan sa jednog od naloga - stranice nazvane "Resisters" - kojom se poziva na kontramiting desničarskom skupu "Unite the Right", koji je zakazan za avgust u Washingtonu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG