Linkovi

Zuckebergovo izvinjenje zbog "narušavanja povjerenja" otkrivanjem podataka korisnika Facebooka


Arhiva - Direktor Facebooka, Mark Zuckerberg u prostorijama sjedišta Facebooka u Menlo Parku, Kalifornija, 4. aprila 2013.
Arhiva - Direktor Facebooka, Mark Zuckerberg u prostorijama sjedišta Facebooka u Menlo Parku, Kalifornija, 4. aprila 2013.

Koosnivač Facebooka i šef njegove egzekutive Mark Zuckerberg izvinio se u nedjelju preko cijele strane plaćenog oglasa u devet glavnih britanskih i američkih listova zbog velikog "narušavanja povjerenja" na gigantu među socijalnim mrežama, kada su otkriveni lični podaci miliona korisnika Facebooka.

Zuckerberg nije pomenuo britansku kompaniju optuženu da je koristila podatke, firmu za profilisanje glasača Cambridge Analytica, a koja je dobila bazu informacija od britanskog istraživača Alexsandra Kogana, koji je bio ovlašten od Facebooka da prikuplja podatke u sklopu akademske studije.

Uspješna predsjednička kampanja predsjednika SAD Donalda Trumpa u trci za Bijelu kuću 2016. godine platila je Cambridge Analytici šest miliona dolara za razvijanje profila glasača.

Zuckerberg je rekao u plaćenom oglasu, "Ovo je bila prokockavanje povjerenja, žao mi je što nismo uradili više na vrijeme" kada je Kogan razvio aplikaciju preko koje ga je 270.000 korisnika Facebooka snabdjelo informacijama o sebi. "Sada preduzimamo korake da obezbjedimo da se ovo ne dogodi ponovo".

Sveukupno, zbog raširenih linkova ka prijateljima tih 270.000 korisnika Facebooka, računa se da je kompromitovano oko 50 miliona korisnika te društvene mreže.

"Imamo odgovornost da zaštitimo vaše informacije", kaže Zuckerberg. "Ako ne možemo, ne zaslužujemo ih".

Oglas je objavljen u šest britanskih nacionalnih listova, uključujući i najprodavanije Mail, Sunday Times i The Observer, zajedno sa New York Timesom, The Washington Postom i The Wal Street Yournalom u SAD.

Zuckerberg​ je rekao da Facebook, sa 2,2 milijarde korisnika širom svijeta, takođe istražuje "svaku pojedinu aplikaciju koja je imala pristup velikoj količini podataka, prije nego što smo ovo popravili. Očekujemo da ima i drugih. I kada ih pronađemo, sve ćemo ih zabraniti i obavijestiti sve koji su pogođeni".

Novo istraživanje Reutersa i Ipsosa u SAD objavljeno u nedjelju, pokazalo je da 41 posto Amerikanaca vjeruje da Facebook poštuje zakone koji štiti njihove lične podatke, u poređenju sa 66 posto koji vjeruju Amazonu, 62 posto koji veruju Googleu, 60 posto Microsoftu i 47 posto Yahoo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG