Linkovi

Godišnjica susreta Trumpa i Kima: Denuklearizacija sve dalje?


Donald Trump i Kim Jong Un
Donald Trump i Kim Jong Un

Protekla je godina dana od susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u Singapuru. Nakon razgovora dvojice državnika, prošlog juna, Trump je ocijenio da nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje više ne postoje.

Međutim, kako sada izgleda, sporazum dvije strane o tome dalje je nego ikad.

Donald Trump i Kim Jong Un saglasili su se u prije godinu dana u Singapuru da će raditi, kako su tada saopštili, na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Iako nejasna – ta izjava pobudila je nade da bi moglo doći do okončanja decenijskog neprijateljstva Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje. Godinu dana kasnije, čini se da se stvari kreću u suprotnom smjeru. Sjeverna Koreja nastavila je testiranje balističkih raketa kratkog dometa.

Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja nisu održavale radne susrete dok istovremeno Sjeverna Koreja nije udovoljila zahtevima SAD-a da ponovo počnu pregovore.

Međutim, Donald Trump je i dalje optimista.

“Upravo sam primio predivno pismo od Kim Jong Una. Jasno je da vam ga ne mogu pokazati – ali je bilo vrlo lično, toplo. Jako lijepo pismo. Cijenim to”, poručio je američki predsjednik.

Takođe, Trump je rekao i da je otvoren za treći samit sa Kimom. Međutim, Darcie Draudt, gostujuća profesorica na južnokorejskom Jonsei univerzitetu, upozorava da ima malo činjenica koje idu u prilog tome da je stvari moguće pokrenuti sa mrtve tačke.

"Stvarne svakodnevne interakcije, susreti na terenu, ili na srednjem nivou. Pregovori će obaviti posao – ali ništa od toga stvarno nismo vidjeli. Bez svega toga bilo kakav proces odozgo ka dole je sporan”, kaže Draudt.

Američki predsjednik kaže da mu se sa dogovorom ne žuri. Stvari suprotno izgledaju sa sjevernokorejske strane – pošto je Kim Jong Un dao rok Sjedinjenim Državama do kraja godine da, kako je istakao, promjene pristup u pregovorima. Iskorak bi se mogao dogoditi tokom juna kada će Trump svratiti do Južne Koreje.

Već su se pojavile i spekulacije o trećem samitu Trumpa i Kima. Ukoliko do toga dođe – veći pritisak će biti na američkom predsjedniku da postigne više nego u prethodna dva susreta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG