Linkovi

Kim i Putin za jačanje veza


Na summitu u univerzitetskom kampusu kod Vladivostoka predsjednici Rusije i Sjeverne Koreje su se založili za jačanje veza.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un poručio je da je imao "vrlo smislene" razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tokom njihovog prvog sastanka oči u oči.

Na summitu u univerzitetskom kampusu kod ruske luke na dalekom istoku, Vladivostoku, Kim i Putin su se založili za jačanje veza, a ključna tema razgovora je bila denuklearizacija. Navodi se i da je ruski predsjednik ponudio podršku za normalizaciju odnosa Sjeverne Koreje i SAD, koji su ponovo zahladili.

Dolazak Kim Džong Una u Vladivostok vozom uslijedio je nakon što su prošlogodišnji napori u pregovorima o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, između SAD i Sjeverne Koreje propali.

"Upravo smo imali veoma smislenu razmjenu gledišta o pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je Kim nakon skoro dva sata razgovora, dodajući da su "razmatrali načine za miran sporazum".

Ruski lider koji se u Vladivostok pojavio dan nakon Kimovog dolaska je rekao da je sa Kimom imao "konkretnu diskusiju" i da su razmijenili gledišta o tome kako da prevaziđu blokadu u pregovorima o nuklearnom programu Pjongjanga.

Putinovom i Kimovom sastanku "jedan na jedan" prethodili su razgovori delegacije dvije zemlje. Ruski predsjednik se nada da će Kimova posjeta "pomoći da bolje razumiju na koji se način može postići sporazum o Korejskom poluostrvu, šta se može učiniti zajedno i šta Rusija može učiniti da podrži pozitivan proces koji je u toku".

"Bez dvoumljenja, mi pozdravljamo vaše napore da razvijete dijalog između dvije Koreje, i da normalizujete odnose između Sjeverne Koreje i SAD", naveo je Putin.

Kim, pak, kaže: "Dok je pažnja svijeta fokusirana na Korejsko poluostrvo, imaćemo veoma smislen dijalog da zajednički procijenimo politike o Korejskom poluostrvu i koordiniramo i studiramo naša gledišta".

Moskva i Pjongjang tradicionalno imaju bliske odnose, mada su djelimično bili poremećeni nakon što je ruska finansijska pomoć nakon raspada Sovjetskog Saveza u značajnijoj mjeri smanjena. Posljednjih godina, međutim, ponovo su se zbližili, mada je uticaj Pekinga na Sjevernu Koreju dominantniji.

Kada je riječ o odnosu prema Pjongjangu, Rusija često kombinuje kritiku poteza Sjeverne Koreje sa pozivima SAD, Južnoj Koreji i Japanu da se uzdrže od bilo kakvih koraka koji mogu povećati tenzije i isprovocirati Pjongjang.

Nakon prošlogodišnjih napora i pozitivnih naznaka u dva susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Džong Una, u junu 2018. i februaru 2019, dvije strane nijesu uspjele da postignu dogovor o denuklearizaciji, Trumpova administracija je sugerisala da je moguć i treći summit, ali je Sjeverna Koreja 18. aprila zahtijevala da Vašington iz budućih pregovora skloni američkog državnog sekretara Mikea Pompea.

Sam Pompeo je u jučerašnjem intervju za CBS rekao da pregovori sa Sjevernom Korejom mogu biti "trnoviti" ali je izrazio nadu da će biti još nekoliko prilika da razmotre, kako da idu naprijed, sa denuklearizacijom.

"To je ogroman izazov za tu zemlju da napravi pomake. Jako dugo vremena je govoreno tom narodu da je nuklearno oružje ono što im osigurava bezbjednost. Sada moraju da promijene narativ na - 'to su stvari koje nas dovode u rizik'", rekao je Pompeo.

Američki specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun je bio u Moskvi prošle sedmice sa ruskim zvaničnicima da bi razmatrali načine da unaprijede "finalnu i potpuno provjerljivu denuklearizaciju Sjeverne Koreje."

U martu su SAD uvele novu seriju sankcija Sjevernoj Koreji zbog njihovog nuklearnog programa.

Prema ruskom predsjedničkom portparolu Dmitriju Peskovu, Kremlj vjeruje da su šestostrani pregovori sa Sjevernom Korejom, koji su trenutno u zastoju, jedini efikasan način na koji se može riješiti problem nuklearnog oružja na poluostrvu. Ti pregovori, koji su počeli 2003, uključuju dvije Koreje kao i Kinu, Japan, Rusiju i SAD. Kako je rekao Peskov, ne postoji niti jedan efikasniji međunarodni mehanizam u ovom trenutku.

Analitičari kažu da je summit prilika za ruskog predsjednika da pokaže da je važan igrač na Korejskom poluostrvu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG