Linkovi

Trump: Nije me uznemirila raketna proba Sjeverne Koreje


Predsjednik SAD Donald Trump i premijer Japana Shinzo Abe
Predsjednik SAD Donald Trump i premijer Japana Shinzo Abe

Predsjednik Donald Trump je rekao da ga ne brine raketna proba Sjeverne Koreje i da vjeruje Kim Jong Unu, a time se javno suprotstavio svom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Johnu Boltonu u vezi sa prijetnjom koja dolazi iz Sjeverne Koreje.

Trump je na Twitteru, iz Japana gdje se nalazi u zvaničnoj posjeti, odgovorio Boltonu koji je ranije rekao da "nema sumnje" je Sjeverna Koreja posljednjom raketnom probom prekršila rezoluciju UN.

Predsjednik SAD je napisao da je "Sjeverna Koreja ispalila neko slabije oružje koje je uznemirilo neke ljude, ali ne i njega, i da vjeruje da će Kim Jong Un ispuniti obećanje koje mu je dao".

U tweetu je Trump takođe napisao da "se nasmijao kada je Kim bivšeg potpredsjednika SAD Joe Bidena nazvao čovjekom sa niskim koeficijentom inteligencije"

Ipak, takav komentar nije stigao od Kim Jong Una, već je iznesen u nepotpisanom komentaru o američkoj politici koji je objavila državna novinska agencija Sjeverne Koreje.

Trump je zaključio da Kim možda želi da mu "pošalje signal" - što bi moglo da se odnosi na to da Kim želi da razgovara sa Trumpom, a ne potencijalnim protivkandidatom iz Demokratske stranke.

Trump i Kim su se do sada sastali dva puta, u Singapuru i Hanoju. Nijedan od dva samita nije doveo do velikog pomaka u odnosima Washingtona i Pjongjanga.

Trump je drugi samit sa Kimom u Hanoju napustio bez potpisivanja ikakvog sporazuma.

Donald Trump je u zvaničnoj posjeti Japanu povodom krunisanja novog cara Naruhita, a sastao se sa premijerom Shinzo Abeom.

U neformalnom dijelu, Tramp i Abe su igrali golf, a japanski premijer je objavio i selfi sa terena.

Na formalnom sastanku će biti riječi o trgovini i odbrambenim pitanjima.

Ne očekuju se veliki pomaci po pitanju trgovine, mada su obojica lidera rekla da bi željeli bilateralni sporazum, pošto je Trump povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva.

Američki predsjednik je tweetovao da "neće biti nikakvog dogovora dok se ne završe parlamentarni izbori u Japanu zakazani za juli.

XS
SM
MD
LG