Linkovi

SAD ponovo uvele sankcije Sjevernoj Koreji


Severnkorejski lider Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp na samitu u Hanoju, 28. februara 2019.
Severnkorejski lider Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp na samitu u Hanoju, 28. februara 2019.

Prvi put poslije neuspjelog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kima Džong Una u Vijetnamu, Washington je uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji.

Ipak, zvaničnici u američkoj administraciji kažu da nije riječ o intenziviranju pritiska, već njegovom održavanju - što je u skladu sa dogovorom međunarodne zajednice.

Sankcije koje je objavio Sekretarijat za finansije odnose se i na dvije kompanije bazirane u Kini, zbog čega neki smatraju da postoje "rupe" u odnosima Kine i SAD zbog toga što Peking ne radi dovoljno na primjeni restrikcija prema Sjevernoj Koreji.

SAD instistiraju na tome da Pjongjang preda cio svoj nuklearni arsenal kao uslov za ukidanje sankcija, dok Sjeverna Koreja insistira da se najprije ukinu sankcije.

Analitičare brine to što bi Kim Džong Un mogao da izgubi strpljenje i da odustane od pregovora sa Trumpom te zatraži pomoć od Kine u ukidanju sankcija.

Pjongjang ugasio biro za vezu sa Seulom

Sjevrena Koreja povukla je svoj biro za vezu iz Južne Koreje i o tome obavijestila Seul na redovnom nedjeljnom sastanku.

Ministar za ujedinjenje iz Južne Koreje Čun Hae-sun rekao je da je iz Pjongjanga dobio objašnjenje da je riječ o "instrukciji sa višeg nivoa".

Biro za vezu bio je otvoren u septembru 2018. sa ciljem da se poboljšaju odnosi i ubrza pomirenje dvije Koreje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG