Linkovi

Glasu Amerike uskraćeno intervjuisanje zvaničnika Centara za kontrolu i prevenciju bolesti


Unutrašnjost zgrade u kojoj se nalazi Glas Amerike
Unutrašnjost zgrade u kojoj se nalazi Glas Amerike

Glas Amerike, nezavisna medijska agencija čiji je osnivač i finansijer američka vlada, objavio je saopštenje direktorice Amande Bennett povodom odluke da se novinarima Glasa Amerike uskrati mogućnost intervjuisanja zvaničnika Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Iznenađeni smo saznanjem o postojanju internog dokumenta Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kojim se kancelariji za odnose sa javnošću te Agencije preporučuje odbijanje molbi koje upućuje, kako je navedeno, strana na bilo koji način povezana sa Glasom Amerike", navedeno je u saopštenju direktorice Bennett.

Ukazano je da su u internom dokumentu CDC-ja kao razlog navedene tvrdnje Bijele kuće kojima se Glas Amerike optužuje za širenje kineske propagande.

"Glas Amerike, nezavisna medijska agencija koju finansira američka vlada, odbacuje takve optužbe i poziva Centre za kontrolu i prevenciju bolesti da prekinu primjenu tih instrukcija. Dokumenti o tome objavljeni su tokom nedjelje na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja što je zatražio Knight First Amendment Institute pri Kolumbija univerzitetu", ukazano je u saopštenju.

Taj institut, kako je objašnjeno na njegovoj internet stranici, osnovan je 2016. kako bi pomogao očuvanje slobode izražavanja u promjenjivim okolnostima digitalnog doba.

"Još više zabrinjava", dodaje se u saopštenju direktorice Glasa Amerike, "potez kancelarije za odnose sa javnošću jedne federalne agencije da odbije molbu za intervju novinara Glasa Amerike, uključujući i koleginicu Gretu Van Susteren, zasnovan na stavu Bijele kuće da je odluka centralne redakcije Glasa Amerike o objavljivanju priče agencije Associated Press​a o COVID-19 – propaganda", ukazano je u objavi.

Amanda Bennett u saopštenju podsjeća da je Glas Amerike još desetog aprila objavio odgovor povodom tvrdnji koje je istog dana objavila Bijela kuća.

"Imajući u vidu da je dokument kojim se novinarima Glasa Amerike odbija mogućnost na intervjuisanje zvaničnika CDC-ja izdat 30. aprila, nemoguće je odmah procijeniti njen uticaj na izvještavanje o pandemiji – što naše redakcije na skoro 47 jezika čine u gotovo 100 zemalja", navodi Bennett.

Takođe, u saopštenju se ukazuje da bi navodi iznijeti u dokumentu CDC-ja mogli negativno da utiču na kvalitet izvještavanja Glasa Amerike za tržišta koja nemaju pristup slobodnom novinarstvu – poput Rusije i Kine.

"Kao i svi ostali značajni mediji - Glas Amerike ima jasno određene uređivačke standarde i politiku ispravke. Ukoliko Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, ili bilo koja druga organizacija, imaju razloga da vjeruju da u pričama Glasa Amerike ima grešaka – ohrabrujemo ih da nas što prije kontaktiraju kako ih, nakon brze i temeljne provjere, ispravili", zaključeno je u saopštenju Amande Bennett.

Bijela kuća je početkom aprila kritikovala Glas Amerike da, kako je istaknuto, izvještava sramno i daje glas autoritarnim režimima zbog izvještaja o ukidanju restrikcija u kineskom gradu Wuhanu, gdje je počela globalna pandemija koronavirusa.

Nakon toga protestovao je i predsjednik Donald Trump tvrdeći da kandidat koga on podržava - Michael Pack, već dvije godine čeka imenovanje na poziciju rukovodioca Agencije za globalne medije, u čijoj je nadležnosti Glas Amerike.

U odbranu Glasa Amerike tada je ustao nevladin Komitet reportera za slobodu medija, koji se obratio Kongresu tražeći zaštitu uređivačke autonomije Glasa Amerike nakon kritika koje je iznosila Bijela kuća.

U međuvremenu, mandat Michael Packa kao direktora Agencije za globalne medije, potvrđen je početkom juna u američkom Senatu. Nakon toga je i formalno preuzeo funkciju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG