Linkovi

VOA kao glas američke jedinstvenosti


Državni sekretar s direktorom VOA Rilley-em
Državni sekretar s direktorom VOA Rilley-em

Državni sekretar Mike Pompeo u ponedjeljak je posjetio sjedište Glasa Amerike i govorio o važnosti američkih medijskih programa i o američkoj jedinstvenosti u svijetu.

To je bila prva posjeta državnog sekretara sjedištu VOA, tokom koje se on osvrnuo na neke od glavnih tema njegovih putovanja kao najvišeg američkog diplomata.

Mike Pompeo, američki državni sekretar

Govorim o američkoj iznimnosti i jedinstvenosti kadgod mogu, jer je to istina. Amerika je dobra i velika - svatko tko zna naše temelje to razumije. Uvijek smo stremili savršenijoj uniji. Nismo uvijek bili u pravu. Trebamo gledati na našu prošlost i na našu sadašnjost i s ponosom i sa poniznošću.

Pompeo je govorio samo nekoliko dana nakon što su pristalice predsjednika Trumpa nasilno upale u zgradu Kongresa. Prizori kaosa u simbolu američke demokracije potresli su svijet. Pompeo je prošli tjedan osudio nasilje, ali otada više nije komentirao.

Jedan stručnjak je rekao Glasu Amerike da je šokiran da Pompeo nije spomenuo, niti je bio upitan, o opsadi Kongresa.

Michale Kimmage Institucija German Marshall Fund:

Zaprepašćujuće je da sekretar Pompeo nije spomenuo prošlotjedne događaje, koji su historijskih dimenzija i svakome na umu. Čudno je da to preskoči i pitamo se zašto.

Američka vlada financira Glas Amerike da osigura vijesti i informacije publici širom svijeta, na desecima stranih jezika.

Pompeo je nazvao Glas Amerike glasom američke iznimnosti i rekao da američki međunarodni medijski programi imaju ključnu ulogu u promoviranju američkih ideala svijetom, te da nisu mjesto da se daje platforma autoritarnim režimima.

Mandat najvišeg američkog diplomate završava početkom mandata novog predsjednika. Joe Biden je odabrao bivšeg zamjenika državnog sekretara Anthony Blinkena da bude sljedeći šef američke diplomacije, ako ga potvrdi Senat.

XS
SM
MD
LG