Linkovi

Evropska komisija: Ukrajina i Moldavija da postanu kandidati za članstvo u EU


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen govori tokom konferencije za novinare u Briselu, 17. juna 2022. (Foto: Reuters/Yves Herman)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen govori tokom konferencije za novinare u Briselu, 17. juna 2022. (Foto: Reuters/Yves Herman)

Evropska komisija preporučila je u petak da EU odredi Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo, pri čemu se od treće bivše sovjetske republike, Gruzije, traži da ispuni određene uslove prije nego što dobije isti status.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, gotovo će se izvjesno suprotstaviti političkom gestu Brisela kao neželjenom miješanju u ono što vidi kao svoju zonu uticaja, čak i ako Ukrajina već ima sporazum o slobodnoj trgovini sa blokom.

"Komisija preporučuje... Ukrajini se daje status kandidata", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare, odjevena u ukrajinske nacionalne boje - žuti sako i plavu košulju.

"Ukrajina je jasno pokazala težnje zemlje i riješenost zemlje da živi u skladu sa evropskim vrijednostima i standardima", rekla je ona.

Dok neke zemlje EU, uključujući Holandiju i Dansku, ne podržavaju to da više zemalja postanu kandidati za članstvo u EU, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak dobio podršku Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije.

Odluka Komisije, izvršne vlasti EU, otvoriće put liderima vlada EU da to potpišu na samitu sljedećeg četvrtka i petka u Briselu, što će biti moralni podstrek za Ukrajinu dok se bori protiv ruske invazije.

Kremlj kaže da je ono što naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" djelimično neophodno zbog zadiranja Zapada u ono što on karakteriše kao svoju zakonitu sferu uticaja.

U svojoj prvoj posjeti Kijevu otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara, Francuz Emmanuel Macron, Nijemac Olaf Scholz, Italijan Mario Draghi i Rumun Klaus Iohannis rekli su da Ukrajina pripada "evropskoj porodici".

Status kandidata za članstvo u EU, Ukrajina traži od 2014. godine kada su protesti u Kijevu zbacili sa vlasti nepopularnog proruskog predsjednika.

SAD optužuju Rusiju da nastoji da provjeri evropske ambicije Ukrajine. Moskva ovo poriče.

Otkako je Ukrajina stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, proruski i proevropski političari su se borili za kontrolu.

Očekuje se da će za EU put ka članstvu trajati godinama, što će zahtijevati duboke reforme za borbu protiv endemske korupcije. Von der Leyen je tokom posjete Kijevu 11. juna izdvojila korupciju.

Prema nadzornoj organizaciji Transparency International, Ukrajina se smatra jednom od najkorumpiranijih zemalja svijeta, na 122. mjestu od 180 država.

"Proširenje" EU kao politika također je u zastoju od 2018. Zemlje članice EU ne mogu da se dogovore oko toga da li da uvedu druge zvanične kandidate – Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku – u blok.

Jedan visoki istočnoevropski diplomata također je bio oprezan u vezi sa javnom podrškom Francuske Ukrajini uoči samita EU 23.-24. juna, gdje lideri moraju da podrže plan Komisije.

"Radije bih čekao da vidim šta se dešava na (samitu) da to vidim na papiru i kako to formulišu. Odluke EU o statusu kandidata mogu se donijeti u veoma različitim oblicima, tako da mislim da su akcije i rezultati važniji od javnih izjava".

Rusija: Status kandidata za Ukrajinu zahtijeva našu pažnju

Kremlj je u petak saopštio da pažljivo prati napore Ukrajine da postane članica Evropske unije, posebno u svjetlu povećane saradnje u oblasti odbrane unutar EU.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da to pitanje "zahtijeva našu povećanu pažnju, jer smo svi svjesni intenziviranja diskusija u Evropi na temu jačanja odbrambene komponente EU".

"Postoje razne transformacije koje posmatramo na najpažljiviji način", rekao je on na telefonskom brifingu sa novinarima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG