Linkovi

Lideri EU u Kijevu obećali Ukrajini status kandidata i oružje


Macron, Scholz, Draghi i Iohannis u posjeti Ukrajini
Macron, Scholz, Draghi i Iohannis u posjeti Ukrajini

Lideri četiri članice Evropske unije, koji su u četvrtak posjetili Kijev, obećali su da će podržati zahtjev Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da sva četvorica evropskih lidera koji borave u Kijevu podržavaju ideju da se Ukrajini odmah odobri status kandidata.

Macron je to saopštio na konferencija za novinare poslije sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, uz njemačkog kancelara Olafa Scholza, italijanskog premijera Marija Draghija i rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa.

"Nas četvorica podržavamo hitan status kandidata za članstvo u EU", rekao je Macron i najavio da će Francuska da ubrza isporuke oružja Ukrajini.

Naglasio je i da Ukrajina može da računa na podršku saveznika i da se sa liderima Njemačke, Italije i Rumunije saglasio u pogledu pojedinih poteza da bi se pokazalo da je Ukrajina dio evropske porodice.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i premijer Italije Mario Draghi stigli su vozom u četvrtak ujutru u Kijev, kako bi prenijeli poruku solidarnosti, saopštilo je francusko predsjedništvo.

Ukrajina je kritikovala Francusku, Njemačku i povremeno Italiju, optužujući ih za sporu isporuku oružja i da stavljaju sopstveni prosperitet ispred borbe Ukrajine za slobodu.

Trojica evropskih lidera sastali su se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prvi put od početka rata. Sastanak je uslijedio pošto su evropski lideri posjetili Irpin, razoren na početku rata.

Nemački kancelar Scholz opisao je Irpin kao mjesto "neviđene okrutnosti i bezumnog nasilja".

Evropskim liderima ukrajinski zvaničnici pokazali su i olupinu automobila u Irpinu koji su Rusi gađali, a u kojem su, prema njihovim navodima, bili majka i dijete. Rusija negira da je počinila ratne zločine.

"Ovo je herojski grad obilježen varvarizmom", rekao je Macron.

Evropski lideri su hodali Irpinom u odijelima, bez vidljive zaštitne opreme, ali su bili okruženi teško naoružanim vojnicima.

Francuski predsjednik odgovorio je na kritike Kijeva da odugovlači sa podrškom i rekao da je Pariz podržao Ukrajinu i finansijski i oružano.

"Francuska i Evropa stoje uz Ukrajinu i njen narod od početka", kaže Macron.

Pošto su razgovarali sa gradonačelnikom Irpina, Draghi je rekao da su uglavnom pričali o rekonstrukciji.

"Bilo je riječi o bolu, nadi, ali i o tome šta žele da rade u budućnosti", kazao je italijanski premijer.

Kremlj je poručio da lideri treba da iskoriste sastanak sa Zelenskim kako bi "realno sagledali stvari", umjesto što razgovaraju o novim isporukama oružja Kijevu.

Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa ruskog Savjeta za bezbjednost, izjavio je da posjeta nema nikakvu svrhu.

Macron, Scholz i Draghi su u posjeti Kijevu dan pred odluku Evropske komisije o tome da li Ukrajina može da dobije status kandidata, o čemu se nisu pozitivno izjasnile neke od najvećih zemalja EU.

Macron je u srijedu u Rumuniji izjavio da je Evropi vrijeme da "uvjeri Ukrajinu u njene ambicije ka EU".

"Stigli smo do tačke kada treba da, kao Evropljani, pošaljemo jasan politički signal Ukrajini i njenom narodu, koji pruža herojski otpor", rekao je Macron.

Međutim, savjetnik ukrajinskog predsjednika, Oleksi Arestovič, kazao je da brine da će trojica evropskih lidera da pritiskaju Ukrajinu da prihvati mirovni sporazum koji ide na ruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Reći će da treba da okončamo rat koji uzrokuje krizu sa hranom i ekonomske probleme i da treba da sačuvamo Putinov obraz", kazao je Arestovič aludirajući na Macronov raniji komentar da je "važno ne poniziti ruskog predsjednika".

Italijanski premijer Draghi je ranije izjavio da je važno da mirovni pregovori počnu što je prije moguće, ali i da moraju biti pod uslovima koje Ukrajina prihvata.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski da zatraži još oružja od lidera evropskih zemalja.

Ukrajina je posebno kritikovala Njemačku zbog toga što nije isporučila vojnu pomoć, a ukrajinski ambasador u Berlinu poručio je da očekuje od kancelara da isporuči teško naoružanje koje je obećao.

Scholz je odbacio optužbe da odugovlači i dodao da je potrebno vrijeme da se ukrajinski vojnici obuče za rukovanje njemačkim oružanim sistemima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG