Linkovi

Ukrajinci odbili da predaju Sjeverodonjeck


Dim se diže nakon vojnog napada na kompleks hemijske fabrike Azot u Sjeverodonjekcu, 10 juni 2022. REUTERS/Oleksandr Ratušnjak
Dim se diže nakon vojnog napada na kompleks hemijske fabrike Azot u Sjeverodonjekcu, 10 juni 2022. REUTERS/Oleksandr Ratušnjak

Ukrajina je ignorisala zahtjev Rusije da položi oružje u Sjeverodonjecku, dok u Briselu sastaju predstavnici zemalja članica NATO-a i najavljuju nove isporuke oružja Kijevu.

Moskva je u srijedu ujutru poručila ukrajinskim snagama, koje su zajedno sa oko 500 civila zabarikadirane u fabrici Azot, da polože oružje.

Međutim, gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksandr Strjuk kazao je da je rok prošao, a da ukrajinske snage i dalje brane grad.

Ukrajina je pozvala Zapad da joj pošalje još teškog naoružanja nakon što je Moskva najavila da će jače naoružati snage u Donbasu. O toj temi će raspravljati i ministri na sastanku NATO-a u Briselu.

Ukrajinske snage kažu da je u fabrici hemikalija Azot u Sjeverodonjecku i 500 civila. Ta fabrika nedjeljama odolijeva konstantnom bombarodovanju.

Civili bi bili evakuisani kroz humanitarni koridor, saopšteno je iz Moskve.

Bombardovanje fabrike Azot podsjeća na situaciju u Mariupolju, gdje su se ukrajinski vojnici zabarkadirali u čeličani Azovstal, zajedno sa civilima. Oni su se nakon nekoliko nedjelja otpora predali ruskim snagama i odvedeni su u zatvor.

Granatiranje fabrike Azot je "toliko intenzivno da ljudi ne mogu da podnesu ni u skloništima, psihički su na ivici", kazao je regionalni guverner Luganska Serhij Gajdaj.

"Naše snage i dalje odolijevaju napadima i brane Sjeverodonjeck i zaustavljaju neprijatelja na putu ka Lisičansku", rekao je Gajdaj.

U Donjecku je uništavana ključna infrastruktura poput škola, bolnica, kuća, saopštio je UN.

"Nemoguće je živjeti, a oni koji su ostali nemaju dovoljno vode i ne mogu da napuste domove zbog konstantnog bombardovanja", rekao je portparol UN-a.

Kijev je saopštio da dnevno gine od 100-200 ukrajinskih vojnika, a stotine su ranjene. Moskva nije objavila koliko je ruskih vojnika poginulo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG