Linkovi

Stoltenberg: Rast cijena hrane izravna je posljedica ruskog rata


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Porast cijena hrane u svijetu "izravna je posljedica" rata u Ukrajini - a ne, kako je Moskva ustvrdila, posljedica sankcija Rusiji, ističe generalni sekretar NATO-a.

"Izvoz hrane i žitarica iz Ukrajine izuzetno je kritičan", rekao je Jens Stoltenberg novinarima u Bruxellesu. "Nagli porast cijena hrane i žitarica pokazuje globalne posljedice ovog rata."

"Rusija pokušava kreirati narativ da je porast cijena žitarica uzrokovan našim sankcijama - to nije točno", istakao je.

Glavni tajnik Alijanse kaže da su u tijeku međunarodni napori da se pokuša ukinuti ruska blokada luka na Crnom moru i tako omogućio izvoz ukrajinskog žita s Turskom kao ključnim igračem u pregovorima.

"Postoje određeni napori da se nešto žita izvuče preko zemlje - zemlje NATO-a su uključene u to", naglasio je prvi čovjek NATO-a.

Ranije ovog tjedna šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet upozorila je na nagli porast globalne nesigurnosti u vezi s hranom kako rat u Ukrajini ne prestaje.

Ukrajina je glavni izvoznik sjemena kukuruza, pšenice i suncokreta, s oko 20 milijuna tona požnjevenih žitarica koje čekaju na izvoz.

Međutim, Rusija je postavila pomorsku blokadu ukrajinskih crnomorskih luka i time zaustavila izvoz žitarica morem.

Neke zemlje uvelike ovise o Ukrajini za opskrbu hranom, pri čemu Libanon 80 posto svoje pšenice dobiva od ukrajinskih dobavljača, dok Indija uvozi 76 posto suncokretovog ulja.

Svjetski program za hranu UN-a (WFP), koji raspodjeljuje pomoć ljudima na rubu gladi u zemljama kao što su Etiopija, Jemen i Afganistan, 40 posto pšenice dobiva iz Ukrajine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG