Linkovi

Elektorski koledž glasa o ishodu američkih predsjedničkih izbora


Elektorski koledž, koji se sastoji od ukupno 538 predstavnika pedeset američkih država, sastaje se u ponedjeljak kada bi formalno trebalo da potvrdi rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je predviđena pobjeda demokratskog kandidata Joe Bidena.

Izborni proces u Sjedinjenim Državama nije okončan dok se predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od njih, ne sastanu i glasaju. Elektori gotovo uvijek glasaju za predsjedničkog kandidata koji je pobijedio u državi koju predstavljaju.

Joe Biden
Joe Biden

Svih 50 američkih država potvrdilo je predviđene rezultate glasanja na svojim teritorijama po kojima je kandidat Demoratske stranke Joe Biden osvojio 306 elektorskih glasova naspram 232 – koliko ih ima aktuelni predsjednik i kandidat republikanaca Donald Trump.

Inače, u petak je američki Vrhovni sud odbacio tužbu američke države Texas kojom je traženo poništavanje rezultata predsjedničkih izbora u ključnim državama Pennsylvaniji, Georgiji, Michiganu i Wisconsinu.

Vrhovni sud donio je presudu po kojoj Texas nije bio nadležan za pokretanje tog slučaja.

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump osporava rezultate izbora,

Donald Trump
Donald Trump

tvrdeći bez prezentovanja validnih dokaza, da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova. To je navodno doprinijelo da umjesto njega – izbornu pobjedu odnese demokratski kandidat.

Najkorumpiraniji izbori u američkoj istoriji”, jedna je od posljednjih zamjerki koju je u nedjelju, dan uoči glasanja Elektorskog koledža, na izborne rezultate i proces iznio aktuelni predsjednik Trump.

Njegove brojne objave o navodnoj neregularnosti američkog izbornog procesa kompanija Twitter označavala je nepouzdanim - odnosno tvrdnjama koje ne odgovoraju stvarnom epilogu glasanja 3. novembra.

Poslije izjašnjavanja Elektorskog koledža - rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora.

Nakon toga izabrani američki predsjednik Joe Biden zvanično će preuzeti dužnost na ceremoniji koja se održava 20. januara.

Gdje se sastaje Elektorski koledž?

Elektorski koledž ne zasjeda na jednoj lokaciji, već se elektori svake od država, kao i Okruga Columbia, sastaju u sjedištu lokalne izvršne vlasti. U procesu se koriste glasački listići i elektori se izjašnjavaju za predsjedničkog i potpredsjedničkog kandidata.

Nakon toga glasovi se prebrojavaju i elektori potpisuju šest potvrda izbornih rezultata.

Te potvrde pridodaju se sertifikatima izbornih rezultata koji su odobrili guverneri američkih država. Ta pošiljka šalje se zvaničnicima u skladu sa američkim zakonima - od kojih je najznačajniji predsjednik Senata i ujedno američki potpredsjednik Mike Pence.

Taj primjerak će se kasnije, u januaru, prebrojavati u Kongresu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG