Linkovi

Elektorski koledž glasa o ishodu izbora, Trump i dalje tvrdi da je pobijedio


Uprkos tome što su odbačene brojne tužbe njegovog tima, Tramp kaže da je pobednik izbora
Uprkos tome što su odbačene brojne tužbe njegovog tima, Tramp kaže da je pobednik izbora

Elektorski koledž glasaće u ponedjeljak o ishodu američkih predsjedničkih izbora i očekuje se da 538 elektora potvrdi rezultat prema kojem je izbore dobio demokrata Joe Biden. Međutim, aktuelni predsjednik Donald Trump i dalje tvrdi da je on pobijedio.

"Nije gotovo", rekao je Trump za Fox News. Predsjednik i dalje govori da je osvojio drugi mandat, uprkos tome što su desetine tužbi i žalbi njegovog tima na regularnost izbora odbijene pred sudovima širom SAD.

"Idemo dalje, još se vode mnogi postupci na lokalu. U nekim državama smo pokradeni, a dobili smo u Pennsylvaniji, Michiganu, u Georgiji smo dobili sa velikom razlikom", kazao je Trump.

Ipak, očekuje se da elektori - predstavnici svih saveznih država - potvrde rezultat izbora prema kojem je Biden dobio 306 elektorskih glasova od potrebnih 270, a procjenjuje se da je osvojio i oko sedam miliona glasova birača više od Trumpa.

Izabrani predsjednik Joe Biden bi trebalo da se obrati uživo, a najavljeno je da će govoriti o "potvrdi rezultata izbora od strane Elektorskog koledža i snazi i otpornosti demokratije".

Aktuelni predsjednik Trump je u nedjelju ponovio tvrdnju da su predsjednički izbori pokradeni.

Međutim, federalni i sudovi saveznih država odbacili su više od 50 tužbi Trumpovog tima kojima se tražilo osporavanje rezultata u državama koje nose najviše elektora, a koje je osvojio Biden.

Tužbu države Texas protiv Pennsylvanije, Michigana, Georgije i Wisconsina, kojom se osporavaju rezultati u te četiri države, je odbacio i Vrhovni sud. Ali, ni to nije bilo dovoljno za predsjednika, koji ne odustaje od svoje verzije.

Samo mali broj republikanaca u Predstavničkom domu i skoro nijedan u Senatu nije priznao Bidenovu pobjedu, već su podržali Trumpa.

Ako Elektorski koledž u ponedjeljak potvrdi rezultat predsjedničkih izbora, naredna potvrdda će se desiti 6. januara u Kongresu, što bi trebalo da bude kraj procesa, iako neki republikanci upozoravaju da mogu da upotrebe svoja ovlaštenja i pomognu Trumpu.

Ipak, nijedan saziv Kongresa od 19. vijeka do danas nije preokrenuo rezultate izbora, a malo je vjerovatno da se to desi i sada budući da većinu u Predstavničkom domu imaju demokrate.

Ako se rezultati potvrde u Kongresu 6. januara, Bidenova inauguracija biće 20. januara.

XS
SM
MD
LG