Linkovi

Elektorski koledž glasa o ishodu izbora, Trump i dalje tvrdi da je pobijedio


Uprkos tome što su odbačene brojne tužbe njegovog tima, Tramp kaže da je pobednik izbora

Elektorski koledž glasaće u ponedjeljak o ishodu američkih predsjedničkih izbora i očekuje se da 538 elektora potvrdi rezultat prema kojem je izbore dobio demokrata Joe Biden. Međutim, aktuelni predsjednik Donald Trump i dalje tvrdi da je on pobijedio.

"Nije gotovo", rekao je Trump za Fox News. Predsjednik i dalje govori da je osvojio drugi mandat, uprkos tome što su desetine tužbi i žalbi njegovog tima na regularnost izbora odbijene pred sudovima širom SAD.

"Idemo dalje, još se vode mnogi postupci na lokalu. U nekim državama smo pokradeni, a dobili smo u Pennsylvaniji, Michiganu, u Georgiji smo dobili sa velikom razlikom", kazao je Trump.

Ipak, očekuje se da elektori - predstavnici svih saveznih država - potvrde rezultat izbora prema kojem je Biden dobio 306 elektorskih glasova od potrebnih 270, a procjenjuje se da je osvojio i oko sedam miliona glasova birača više od Trumpa.

Izabrani predsjednik Joe Biden bi trebalo da se obrati uživo, a najavljeno je da će govoriti o "potvrdi rezultata izbora od strane Elektorskog koledža i snazi i otpornosti demokratije".

Aktuelni predsjednik Trump je u nedjelju ponovio tvrdnju da su predsjednički izbori pokradeni.

Međutim, federalni i sudovi saveznih država odbacili su više od 50 tužbi Trumpovog tima kojima se tražilo osporavanje rezultata u državama koje nose najviše elektora, a koje je osvojio Biden.

Tužbu države Texas protiv Pennsylvanije, Michigana, Georgije i Wisconsina, kojom se osporavaju rezultati u te četiri države, je odbacio i Vrhovni sud. Ali, ni to nije bilo dovoljno za predsjednika, koji ne odustaje od svoje verzije.

Samo mali broj republikanaca u Predstavničkom domu i skoro nijedan u Senatu nije priznao Bidenovu pobjedu, već su podržali Trumpa.

Ako Elektorski koledž u ponedjeljak potvrdi rezultat predsjedničkih izbora, naredna potvrdda će se desiti 6. januara u Kongresu, što bi trebalo da bude kraj procesa, iako neki republikanci upozoravaju da mogu da upotrebe svoja ovlaštenja i pomognu Trumpu.

Ipak, nijedan saziv Kongresa od 19. vijeka do danas nije preokrenuo rezultate izbora, a malo je vjerovatno da se to desi i sada budući da većinu u Predstavničkom domu imaju demokrate.

Ako se rezultati potvrde u Kongresu 6. januara, Bidenova inauguracija biće 20. januara.

XS
SM
MD
LG