Linkovi

Druga godišnjica nereda na Capitolu


Upad Trumpovih pristalica u Kongres 6. januara 2022.
Upad Trumpovih pristalica u Kongres 6. januara 2022.

U petak je druga godišnjica nereda 6. januara 2021. na Capitolu u Washingtonu, kada su pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa upale u Kongres i pokušale da blokiraju potvrđivanje izborne pobjede Joe Bidena.

Dvostranačka grupa članova Kongresa okupiće se u petak ujutro na istočnim stepenicama zgrade Kongresa i odati počast policajcima koji su stradali ili su povrijeđeni u neredima.

Biden će u Bijeloj kući dodijeliti predsedničku Građansku medalju za 12 pojedinaca koji su dali "uzoran doprinos demokratiji oko 6. januara 2021." Građanska medalja daje se kao priznanje onima „koji su svojim djelima služili zemlji ili sugrađnima".

Među onima koji će dobiti nagradu su i majka i kćerka kojima je prijećeno jer su radile svoj posao kao članice izborne komisije u okrugu Fulton, u Džordžiji. Nagrađeni će biti i pripadnici policije Capitola i Washingtona, predstavnici u Kongresu i bivši savezni državni službenik.

Pripadnik policije Kapitola Brajan Siknik poginuo je u neredima 6. januara 2021.
Pripadnik policije Kapitola Brajan Siknik poginuo je u neredima 6. januara 2021.

Jedna nagrada biće dodeljena posthumno Brajanu Sikniku, policajcu Capitola, koji je izgubio život štiteći predstavnike u Kongresu. Umro je 7. januara. Njegovo tijelo ležalo je u Kapitolu gdje su mu poštovanje odali najviši zvaničnici SAD.

Siknikovi predstavnici podnijeli su krivičnu prijavu protiv Trumpa zbog njegove smrti i traže 10 miliona dolara odštete.

„Optuženi Trump je namjerno razbjesnio masu i usmjerio i ohrabrio gomilu da napadne američki Kapitol i napadne one koji su im se protivili“, navodi se u tužbi.

I odbor Predstavičkog doma Kongresa, koji je istraživao događaje od 6. januara, preporučio je Sekretarijatu za pravosuđe da krivično goni Trumpa zbog njegove uloge u neredima.

Skoro dvije godine posle napada na Kapitol 6. januara 2021. godine, sve šira federalna istraga o tim neredima se nastavlja "neviđenom brzinom i obimom", sa više od 950 uhapšenih osoba, izjavio je u srijedu sekretar za pravosuđe Merik Garland.

Taj broj predstavlja manje od polovine procijenjenih 2.000 do 2.500 pristalica bivšeg predsednika Donalda Trumpa za koje se vjeruje da su upali u Kapitol dok su se zakonodavci sastajali da potvrde rezultate predsjedničkih izbora 2020.

Međutim, Garland, glavni američki zvaničnik za sprovođenje zakona, rekao je da je Sekretarijat za pravosuđe i dalje odlučan da svakog ko je prekršio zakon privede pravdi.

"Ostajemo posvećeni utvrđivanju odgovornosti za one koji su krivično odgovorni za napad na našu demokratiju 6. januara", navodi se u saopštenju Garlanda. „I mi ostajemo posvećeni tome da uradimo sve što je u našoj moći da spriječimo da se to ikada ponovi."

Dejvid Sandberg, pomoćnik direktora kancelarije Federalnog istražnog biroa (FBI) u Washingtonu, koja vodi federalnu istragu, ukazao je da bi istraga mogla da traje godinama.

"U narednim mjesecima i godinama, kancelarija FBI u Washingtonu nastaviće da sarađuje sa kancelarijama američkih tužilaca širom zemlje kako bi privela pravdi one koji su pokušali da koriste nasilje da zamijene volju naroda“, saopštio je Sandberg.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG