Linkovi

Prvi dan suđenja Trumpu u Senatu


U.S. Senator Patrick Leahy (D-VT) wields the gavel to preside over and convene the U.S. Senate as it begins the second impeachment trial of former U.S. President Donald Trump, on charges of inciting the deadly attack on the U.S. Capitol, on the floor of the Senate chamber on Capi
U.S. Senator Patrick Leahy (D-VT) wields the gavel to preside over and convene the U.S. Senate as it begins the second impeachment trial of former U.S. President Donald Trump, on charges of inciting the deadly attack on the U.S. Capitol, on the floor of the Senate chamber on Capi

Američki Senat većinom glasova odlučio je u utorak da će u tom tijelu američkog Kongresa biti održano puno suđenje za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa po optužbi da je podsticao pobunu koja je za posljedicu imala upad dijela njegovih pristalica u kompleks Capitol Hilla.

Senat se potvrdno izjasnio o argumentu koji su iznijele demokrate da je proces suđenja saglasan američkom Ustavu. Konačni rezultat glasanja bio je 56 prema 44.

Historijsko drugo suđenje Donaldu Trumpu, po optužbi da je podstakao prošlomjesečnu smrtonosnu opsadu američkog Capitola, počelo je u utorak u Senatu, proceduralnim usvajanjem rezolucije o pravilima procesa a zatim i debatom o ustavnosti procesa.

Demokratski kongresmen Jamie Raskin, koji sa još osmero kolega vodi proces opoziva, rekao je na početku rasprave da je slučaj protiv Trumpa zasnovan na činjenicama. Dodao je da je Trump poslao svoje advokate na suđenje da „pokušaju da zaustave Senat da čuje činjenice o ovom slučaju”.

„Žele da proglase suđenje završenim prije nego što se podnesu bilo kakvi dokazi. Njihov argument je da ako počinite prestup za opoziv posljednjih nedjelja na položaju, da to možete da uradite uz ustavnu nekažnjivost. Da ne morate da odgovarate”, rekao je Raskin, a zatim i prikazao video snimak nasilja 6. januara.

Odlomak snimka prikazanog u prvom danu suđenja Trumpu u Senatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Joe Neguse, koji je predstavio stavove menadžera za opoziv, kao primjer suđenja pred Senatom naveo je proces protiv bivšeg sekratara za odbranu Williama Belknapa.

Neguse je podsjetio da je Belknap podnio ostavku na – ali ga je kasnije Predstavnički dom opozvao zbog, kako je naveo, nepropisnog ponašanja. Istovremeno, podvlači on, Belknap je tvrdio da Senat nema nadležnost da mu sudi.

„To se međutim dogodilo i Belknap je oslobođen”, ukazao je Neguse.

Prema njegovim riječima, brojni naučnici koji su analizairali slučaj protiv bivšeg predsjednika Trumpa smatraju da bi Senat morao da se bavi tim pitanjem.

David Cicilline, još jedan od menadžera za opoziv, odbacio je u svom izlaganju tvrdnje koje su advokati bivšeg predsjednika iznijeli u prilog da suđenje pred Senatom ne bi trebalo da se održi.

„Odgovor na to pitanje nalazi se u američkom Ustavu i glasi: da”, rekao je on.

Na kraju prve runde argumenata, koje su iznijele demokrate, Raskin je govorio i o svom ličnom iskustvu tokom nemira. Naveo je da su 6. januara, dan nakon što je sahranio sina, sa njim u Kongresu bili članovi poodice.

Ispričao je da su se njegova kćerka i zet krili ispod stola u jednoj od kancelarija i da su slali, kako su tad mislili, posljednje poruke.

„Mislili su da će da umru”, ispričao je Raskin, a senatorima je poručio: „Ovo ne može da bude budućnost Amerike”.

Trump je prošlog meseca opozvan u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrate, zbog uloge u napadu njegovih pristalica na Capitol.

Nasilje je izbilo nakon vatrenog govora u kojem je tadašnji predsjednik ponovio neosnovane tvrdnje da je njegov poraz na izborima rezultat rasprostranjene prevare i pozvao okupljene da se „pakleno bore ili više neće imati zemlju”.

Nemiri, tokom kojih je gomila ljudi napala policiju, natjerali su članove Kongresa da se kriju, dok je privremeno bio odložen formalni proces potvrde pobjede tadašnjeg novoizabranog predsjednika Joea Bidena. Pet osoba je stradalo, među kojima i jedan policajac. Nasilje je izbilo nakon što je Trump dva mjeseca osporavao rezultate izbora.

Supporters of U.S. President Donald Trump climb on walls at the U.S. Capitol during a protest against the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, U.S., January 6, 2021.
Supporters of U.S. President Donald Trump climb on walls at the U.S. Capitol during a protest against the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, U.S., January 6, 2021.

Advokat bivšeg predsjednika Bruce Castor mlađi iznio je argumente da je suđenje neustavno i da se održava da bi se Trump spriječio da se ponovo kandiduje.

„Ovdje smo zato što većina u Predstavničkom domu ne želi da im Donald Trump bude politički rival u budućnosti. To je stvarni razlog zašto smo ovdje i zašto moraju da pređu ovu pravnu prepreku, koju ne mogu preći”, rekao je on.

Takođe je osudio nemire i poručio da bi odgovorne trebalo krivično goniti, ali da Trump ne bi trebalo da bude „žrtveni jarac” tragedije.

„Očekujemo da američki senatori ne reaguju na popularno mišljenje i emocije, već da urade ono što je ispravno”, rekao je Castor.

Trumpov advokat je senatore nazvao patriotama i poručio da „zbog toga neće biti uspješan napad na ustav”.

Planirano je da se poslije debate u utorak glasa o ustavnosti procesa i očekuje se da će demokrate izaći kao pobjednici. Prošlomjesečni pokušaj republikanaca da spriječe suđenje Trumpu po istom osnovu takođe je bio neuspješan - 55 senatora je bilo PROTIV, a 45 ZA.

Teško do dvotrećinske većine

Većina republikanaca podržava argument da je suđenje Trumpu neustavno i da se ne može suditi bivšem predsjedniku, što nagoviještava da demokrate neće biti u mogućnosti da pridobiju dvotrećinsku podršku neophodnu da bi se Trump osudio u Senatu koji ima 100 članova.

Demokrate i mnogi pravni eksperti odbacuju argument republikanaca.

Demokratama su potrebni glasovi najmanje 17 republikanaca, svih 48 demokratskih i dva nezavisna senatora da bi Trumpa proglasili krivim.

Grupa od devet članova Predstavničkog doma, koji vode proces opoziva, optužila je Trumpa da je izdao zemlju i Ustav podsticanjem nasilja nakon što je neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni.

„Predstavnički dom nije opozvao predsednika Trampa zato što je izrazio nepopularni politički stav. Opozvao ga je zato što je namjerno podstakao nasilnu pobunu protiv vlade”, napisale su demokrate koje vode proces opoziva.

Demokrate će tokom suđenja izneti argument da je svojim naporima da preokrene izborni poraz, Tramp ohrabrio rulju da probije bezbednosni kordon oko Kapitola i zaustavi proces potvrde Bajdenove pobede. Takođe najavljuju da će izneti nove dokaze da bi potkrepili svoje tvrdnje.

Trumpovi advokati odbacuju optužbe i tvrde da je bivši predsjednik koristio pravo na slobodu govora kada je pozvao pristalice da se „bore” da ponište izborni rezultat.

Četiri dana argumenata

U.S. President Donald Trump holds a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, January 6, 2021.
U.S. President Donald Trump holds a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, January 6, 2021.

Dvije strane će od srijede raspravljati o samoj optužbi. Imaće ukupno 32 sata, jednako podijeljena na najviše četiri dana, da iznesu svoje argumente.

Proces bi mogao da bude prodružen kako bi senatori imali vremena da ispituju obje strane.

Ako demokrate žele da pozovu svjedoke ili zatraže određena dokumenta, Senat bi morao da glasa za to. Trumpovi advokati i demokrate koje vode proces opoziva mogli bi da ispituju svjedoke - što je mnogo duži proces od Trumpovog prvog suđenja, na kojem nije bilo svjedoka.

Trumpova odbrana takođe će izneti argument da je Trump koristio pravo na slobodu govora kada je pozvao pristalice da se "bore" da ponište izborni rezultat.

Prije godinu dana, Senat koji su kontrolisali republikanci oslobodio je Trumpa optužbi za opstruisanje Kongresa i zloupotrebu položaja nakon što je vršio pritisak na predsjednika Ukrajine da istraži Bidena i njegovog sina Huntera 2019. godine. Trump je odbacio te optužbe kao "lov na vještice".

U decembru 2019. godine, ni jedan republikanac u Predstavničkom domu nije glasao za Trumpov opoziv. Tokom suđenja u Senatu, Mitt Romney je bio jedini republikanski senator koji je glasao da se Trump proglasi krivim po jednoj od optužbi.

Ovog puta, za Trumpov opoziv, koji njegovi advokati nazivaju drskim političkim potezom demokrata, glasalo je 10 republikanaca, među kojima i jedna od republikanskih liderki Liz Cheney.

XS
SM
MD
LG