Linkovi

Advokati demantuju da je Trump podsticao nasilje, demokrate kažu da ne može da se odbrani


FILE - The United States Capitol building in Washington, DC. (Photo: Diaa Bekheet)
FILE - The United States Capitol building in Washington, DC. (Photo: Diaa Bekheet)

Dan uoči početka suđenja bivšem predsjedniku SAD po optužnici da je podstakao smrtonosni napad na američki Capitol 6. januara, advokati Donalda Trumpa su u ponedjeljak negirali da je on ohrabrivao nasilje, dok su demokrate poručile da Trump nema validnu odbranu. 

Trumpov pravni tim, koji pokušava da ubijedi 100 članova Senata da Trumpa ne proglase krivim i da mu ne zabrane da se ponovo kandiduje za federalni položaj, je u podnesku uoči suđenje naveo da je suđenje "drski politički potez" demokrata i da je cilj da se "ušutkaju politički protivnici i manjinska stranka".

Takođe je ustvrdio da je proces opoziva protiv jednog bivšeg predsjednika neustavan. Optužnica za podsticanje pobune, koju je Predstavnički dom usvojio 13. januara, usredsređena je na Trumpovo obraćanje pristalicama 6. januara prije nego što su stotine nasilno upale u zgradu Kongresa. Tokom nemira je preminulo pet osoba, među kojima je jedan policajac, dok su članovi Kongresa bili primorani da se kriju.

"Dokazi o postupcima predsjednika Trumpa su ubjedljivi. On nema valjan izgovor ili odbranu za svoje poteze. Njegovi napori da izbjegne odgovornost nemaju nikakvog efekta", napisalo je u svom podnesku devet članova Predstavničkog doma iz Demokratske stranke, koji će na suđenju u Senatu imati ulogu tužioca.

Advokati odbrane naveli su da je Trump govorio samo "figurativno", kada je rekao pristalicama da idu na Capitol i "pakleno se bore" dok je u Kongresu u toku bio proces formalne potvrde izborne pobijede demokrate Joea Bidena.

"U njegovom govoru nema aluzija ili ohrabrivanja pobune, nemira, kriminalnih djela ili bilo kakvog fizičkog nasilja", napisali su Trumpovi advokati i dodali da Ustav "ne predviđa opoziv građanina koji nije na položaju". Trumpov četvorogodišnji mandat okončan je 20. januara.

Agencija Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi da bi suđenje trebalo da počne debatom i glasanjem o tome da li je suđenje neustavno zato što Trump više nije predsjednik.

Trumpovi advokati takođe su naveli da je njegov govor zaštićen Prvim amandmanom Ustava (koji garantuje slobodu govora), ali su demokrate ocijenile da je taj argument "u potpunosti neosnovan".

Najmanje 6 od 170 optuženih za opsadu Capitola pokušalo je da prebaci određenu odgovornost na Trumpa

U međuvremenu, Trumpove neosnovane tvrdnje o pokradenim izborima i govor prije nemira izazvali su podjele u Republikanskoj stranci. Deset republikanaca u Predstavničkom domu glasalo je za Trumpov opoziv.

Da bi Trump bio osuđen u Senatu, potrebno je da za to glasa dvotrećinska većina. To znači da bi 17 republikanaca trebalo da sa svih 50 demokrata glasa za Trumpovu osudu. Na osnovu ranijih proceduralnih glasanja i javnih komentara, malo je vjerovatno da će se to dogoditi.

45 od 50 republikanaca u Senatu je prošlog mjeseca podržalo neuspješni pokušaj da se slučaj protiv Trumpa odbaci kao neustavan. Trump je prvi američki predsjednik koji je opozvan dva puta i prvi kojem će biti suđeno nakon napuštanja položaja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG