Linkovi

Topić o Dodikovoj posjeti Rusiji: Fotografisanje u izbornoj godini, finansijska korist nije vidljiva


Susret predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina
Susret predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina

Delegacija entiteta Republika Srpska predvođena liderom Miloradom Dodikom u posjeti je Rusiji u nastojanju da produbi političke i ekonomske veze. Predsjednik entiteta susreo se i sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

Dodik je otputovao u Rusiju prvenstveno kako bi učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. U popodnevnim satima 6. juna susreo se i sa Putinom.

"Ono na što ćemo se fokusirati jeste da saznam koji su planovi i projekcije za budućnost, jer se tako i mi možemo prilagoditi kroz naša planiranja i odnose", prenosi portal Klix izjavu Milorada Dodika neposredno prije početka sastanka sa Putinom.

Nakon sastanka Dodik je objavio da "Moskva stoji iz Republike Srpske..."

Mediji bliski Dodiku i njegov X nalog objavili su fotografije sa više sastanaka i susreta, uglavnom iz oblasti ekonomije i kulture, ali i sa moćnicima bliskim Putinu poput ultranacionaliste Aleksandra Dugina.

Topić: Samo predizborna fotografija

Komentarišući Dodikovu posjetu Rusiji, politička analitičarka Tanja Topić za Glas Amerike kaže: "To je ono što je godinama dobro funkcionisalo, pogotovo fotografisanje u svakoj izbornoj godini jer se onda pokazuje ta veza 'najmoćnijim političarom' u svijetu, a što je fantastično za domaću javnost."

Ove godine u Bosni i Hercegovini se održavaju lokalni izbori.

U entitetu Republika Srpska pod utjecajem zvanične politike stvoren je izuzetno dominantan proruski narativ, kaže Topić.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke
Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke

"Većina građana Republike Srpske sa idolopoklonstvom i obožavanjem posmatra Putina. To je potpuno izokrenut vrijednosni okvir i sistem. Oni političari koji su autokrate, koji guše slobodu mišljenja, koji su agresori, oni su ovdje percipirani u onom mačo balkanskom političkom stilu kao sjajni, moćni pojedinci, političari (…)", kaže Topić.

Prema riječima Topić, za sada nije vidljiva neka finansijska korist koju je Republika Srpska imala od Dodikovih odlazaka u Rusiju.

"Pretpostavljamo, i negdje se uvijek između redova čita da se uvijek tražila i finansijska podrška pogotovo kada je taj trenutak za Republiku Srpsku vrlo nepovoljan, ali do sada ta novčana sredstva nikada nisu došla u Republiku Srpsku", kaže Topić.

Topić: Dodik u Rusiji - fotografije za izbore
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Prije ove posjete, Dodik se susreo sa Putinom u Moskvi u februaru ove godine, te se pohvalio kako se bori protiv ulaska Bosne i Hercegovine u NATO savez, kao i da se protivi zapadnim sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Bosna i Hercegovina se pridružuje sankcijama Evropske unije. Ali, prema ranijem izvještaju Radija Slobodna Evropa i drugih medija, sankcije nisu učinkovite zbog blokada političara iz Republike Srpske.

Dodik se nalazi pod američkim sankcijama zbog potkopavanja Daytonskom mirovnog sporazuma, destabilizacijskih aktivnosti i korupcije.

XS
SM
MD
LG