Linkovi

Ko je Aleksandar Dugin, nacionalista čija je kćerka ubijena u eksploziji automobila


Ruski politikolog Aleksandar Dugin
Ruski politikolog Aleksandar Dugin

Darja Dugina, kćerka ultranacionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina, ubijena je u subotu uveče u napadu automobilom bombom nedaleko od Moskve.

Duginini poznanici rekli su da je auto koji je vozila pripadao njenom ocu i da je on vjerovatno bio meta.

Ko je Aleksandar Dugin?

Dugin (60) se dugo zalagao za ujedinjenje ruskog govornog područja i drugih teritorija u ogromno novo rusko carstvo, u koje želi da uključi Ukrajinu.

U svojoj knjizi "Osnovi geopolitike: geopolitička budućnost Rusije" iz 1997. godine, Dugin je žestoko kritikovao uticaj SAD u Euroaziji i pozvao Rusiju da obnovi sopstveni autoritet u regionu, založivši se za razbijanje teritorija drugih nacija.

Ta knjiga je bila na spiskovima za vojnu lektiru, ali nema naznaka da je Dugin ikada imao direktan uticaj na rusku spoljnu politiku.

Duginov uticaj na predsjednika Vladimira Putina bio je predmet spekulacija, a neki posmatrači situacije u Rusiji tvrde da je njegov uticaj značajan, dok ga mnogi nazivaju minimalnim. On nema zvanične veze sa Kremljom.

SAD su uvele sankcije Duginu 2015. jer je "odgovoran ili saučesnik u akcijama ili politikama koje ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili suverenitet ili teritorijalni integritet Ukrajine".

U saopštenju u martu, Sekretarijat za finansije saopštilo je da je njegov Euroazijski savez mladih aktivno regrutovao pojedince sa vojnim i borbenim iskustvom da se bore u ime samoproglašene Donjecke Narodne Republike u istočnoj Ukrajini.

"Dugin kontroliše Geopolitiku, web stranicu koja služi kao platforma ruskim ultranacionalistima za širenje dezinformacija i propagande usmjerene na zapadnu i drugu publiku", saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Dugina je 2015. citirala gazeta.ru da je njegovo dodavanje na spisak sankcija SAD "bez presedana" i da se sankcije uvode za "intelektualnu aktivnost koja ne krši zakone".

Dugin nije odmah odgovorio na pitanja koja su mu poslata mailom u nedjelju na adresu navedenoj na stranici Međunarodnog evroazijskog pokreta koji je on osnovao.

Politički pokreti

Duginova knjiga iz 1997. uvećala je njegov značaj. Početkom 1990-ih, on je suosnivač Nacional-boljševičke partije (NBP), koja je zastupala žestoko anticentrističke stavove i čija je uglavnom crvena zastava imala crni srp i čekić u središtu.

Dugin je napustio NBP oko deceniju prije nego što je 2007. proglašena "ekstremističkom organizacijom" , a njeno djelovanje u Rusiji zabranjeno.

On je nastavio da osniva političke i društvene pokrete usredsređene na uporne antizapadne ideje za budućnost Evroazije.

Dugin je kratko radio kao glavni urednik Cargrad TV, prokremljskog, pravoslavnog kanala u vlasništvu biznismena Konstantina Malofejeva. Malofejeva su sankcionisale Sjedinjene Države i Evropska unija 2014. zbog optužbi da je finansirao promoskovske separatiste koji se bore u Ukrajini, što on poriče.

Pišući na sajtu Cargrad u maju, Dugin je rekao da ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini zahtijeva hitne, "patriotske reforme".

Napisao je da je potrebno uspostaviti "novu, vječnu, pravu i duboku Rusiju" da bi se privukao narod Ukrajine.

"Ukrajina može postati sastavni, organski dio ovoga", napisao je on. "Ukrajinci moraju da shvate da ih pozivamo da stvore ovu novu, veliku silu. Kao i Bjeloruse, Kazahstance, Jermene, ali i Azerbejdžance i Gruzijce, i sve one koji ne samo da su bili i jesu sa nama, već će i biti".

Kćerka ultranacionalističkog ruskog ideologa ubijena u napadu bombom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG