Linkovi

Velika Britanija sankcionira separatističke čelnike bosanskih Srba


Milorad Dodik and Zeljka Cvijanovic, press conference Eastern Sarajevo
Milorad Dodik and Zeljka Cvijanovic, press conference Eastern Sarajevo

Britanija je u ponedjeljak saopćila da je sankcionirala separatističkog čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika i druge političara bosanskih Srba zbog, kako je opisala, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Bosna prolazi kroz svoju najgoru političku krizu od kraja balkanskih ratova 1990-ih, s bosanskim Srbima koji izazivaju državne institucije u sklopu svojih dugogodišnjih nastojanja da se odcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji.

Sankcije Dodiku i Željki Cvijanović, predsjednici entiteta Republika Srpska, uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, priopćeno je iz Vlade.

"Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško postignut mir u Bosni i Hercegovini. Potaknuti od(ruskog predsjednika Vladimira) Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti diljem zapadnog Balkana", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u priopćenju.

Britanija je rekla da je Dodik "pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, potkopavajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje genocida".

Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici, priopćila je britanska vlada.

U emailu medijima Ambasada Velike Britanije u BiH objasnila je efekat sankcija:

"Zapljena imovine spriječava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionisane osobe na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, radi sa tom osobom.

Zabrana putovanja znači da sankcionisanoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, s uslovom da osoba nije obuhvaćena odjeljkom 8B Zakona o imigraciji iz 1971. godine".

Regulativa iz 2020. godine o sankcijama za BiH – omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da identificira pojedince koji:

 • podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku BiH,
 • njenom miru, stabilnosti ili sigurnosti,
 • spriječavaju implementaciju Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma,
 • ili bilo koje drugo djelovanje, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opšti okvirni mirovni sporazum.

"Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama.", stoji u emailu Ambasade Velike Britanije u BiH.

Sjedinjene Države su u januaru sankcionirale Dodika, koji je srpski član međuetničkog tripartitnog predsjedništva Bosne i Hercegovine koje donosi odluke o vanjskoj politici.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG