Linkovi

Šefica britanske diplomatije u Sarajevu: Rusko miješanje u BiH se mora zaustaviti


Bosnia and Herzegovina -- British foreign secretary, Liz Truss (L), and Bosnian minister of foreign affairs, Bisera Turković, at a press conference in Sarajevo, May 26, 2022
Bosnia and Herzegovina -- British foreign secretary, Liz Truss (L), and Bosnian minister of foreign affairs, Bisera Turković, at a press conference in Sarajevo, May 26, 2022

U Bosni i Hercegovini su znaci miješanja Rusije, što je prijetnja povratku u mračne dane, i to se mora zaustaviti, poručila je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije, Liz Tras (Liz Truss), nakon sastanka sa šeficom bh. diplomatije, Biserom Turković.

Tras i Turković su se sastale u Sarajevu 26. maja, na početku dvodnevne posjete britanske političarke Bosni i Hercegovini.

"Neophodno je da ovdje u BiH još više radimo na zaštiti mira i da spriječimo da se ova zemlja na bilo koji način vrati sukobima", istakla je Tras, i dodala da je njena zemlja "predvodnica u davanju podrške BiH".

Najavila je i veliki paket investicija za Zapadni Balkan, za koji kaže da je "alternativa investicijama koje dolaze sa negativnim uticajima".

Navela je da se radi o paketu od 100 miliona dolara do 2025. godine.

Istakla je i da se moraju podržati zemlje koje se "bore za slobodu i demokratiju".

"Situacija u BiH i situacija u Ukrajini pokazuje da moramo naučiti iz prošlosti, demokratija i sloboda moraju nadjačati autokratsku agresiju", naglasila je ministarka Tras.

BiH ali i cijeli region nalazi se na važnoj prekretnici - ili ćemo krenuti ka trajnom miru i stabilizaciji u okviru evroatlantske zajednice ili ćemo dozvoliti da budemo uvućeni u opasne igre kojima je cilje destabilizacija cijele Evrope - poručila je Turković nakon sastanka.

"Postoji zajedničko razumijevanje da kriza iz Ukrajine može – i da postoje namjere – da se prelije na ovaj dio Evrope", upozorila je Turkovićeva.

Rekla je da je blokada rada institucija u BiH dovedena na viši nivo, blokiranjem finansiranja izbora.

"Najavljeni i proklamovani činovi secesije, i podrivanja ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma, od strane vladajuće stranke u Republici Srpskoj, još nisu zaustavljeni niti poništeni, i suočavamo se sa daljnim pogoršanjem političke situacije", kazala je Turković.

Istakla je da vjeruje da bi dodjeljivanje EU kandidatskog statusa za BiH bila jedna od "dobrih poruka svima koji igraju po ruskim notama".

Bilo je riječi i o nastavku međunarodne vojne misije u BiH, te da "postoji pravni osnov ali i potreba da se sigurnosno obezbijedi ovaj dio Zapadnog Balkana", ukoliko Rusija stavi veto na njen produžetak u Savjetu bezbjednosti.

Britanska ministarka je zajedno sa gradonačelnicom Sarajeva, Benjaminom Karić, posjetila Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.–1995, te položila cvijeće.

U planu je i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Velika Britanija je 11. aprila 2022. objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Britanska ministrica vanjskih poslova tom prilikom je saopštila kako se, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, nada da će britanske sankcije podstaći i druge države da primjene slične restriktivne mjere.

Sjedinjene Države su 5. januara 2022. donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, inače lider vladajuće partije u RS-u, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Željka Cvijanović je njegova najbliža saradnica i član najužeg stranačkog rukovodstva.

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je 2. decembra 2021. Stuarta Peacha za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan.

"U Bosni i Hercegovini sir Stuart će biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će surađivati s našim partnerima na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije", saopštila je tada britanska vlada.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG