Linkovi

Biden podržava opoziv ako Trump ne sarađuje sa američkim Kongresom


Joe Biden
Joe Biden

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden rekao je da će podržati pokretanje postupka opoziva predsjednika SAD Donalda Trumpa ukoliko ne ispuni zahtjeve kongresa o informacijama o Ukrajini i drugim pitanjima, prenosi Reuters.

Biden je pozvao Trumpa da u potpunosti pristane na kongresne istrage u vezi njegovog telefonskog poziva s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u kojem je navodno vršio pritisak na tog lidera da istraži Bidenovog sina ili reskira da bude smijenjen sa funkcije.

"Ako nastavi da krši zakon, Donald Trump, po mom mišljenju, neće ostaviti Kongresu, drugog izbora osim da pokrene postupak za pokretanje opoziva", rekao je Biden.

Trump je u utorak potvrdio da je zadržao skoro 400 miliona američke pomoći Ukrajini, ali je negirao optužbe da je to učinio kako bi iskoristio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu koja bi mogla naštetiti Bidenu, njegovom glavnom demokratskom rivalu, u trci za izbore u novembru 2020. godine. Trump je takođe u utorak rekao da će njegova administracija objaviti kompletan transkript njegovog razgovora sa Zelenskim.

Donald Trump
Donald Trump

Biden koji predvodi u anketama za demokratskog kandidata za američke predsjedničke izbore u novembru 2020. godine, ranije je rekao da bi opoziv bio neophodan ukoliko Trump odbije da učestvuje u tekućim istragama.

Trump je u ponedeljak rekao da nije pokušavao prisiliti Zelenskog tokom razgovora 25. jula da pokrene istragu o korupciji protiv Bidena i njegovog sina u zamjenu za američku vojnu pomoć.

U govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, Trump je rekao da je želio zalediti novac za Ukrajinu, rekavši da bi evropske zemlje trebale pomoći Kijevu, ali da je promijenio mišljenje nakon što su ga 'zvali ljudi'.

Trump je takođe nazvao Bidenovog sina Huntera korumpiranim bez pružanja dokaza. Biden i njegov sin negiraju ove optužbe.

XS
SM
MD
LG