Linkovi

Nova faza suđenja Trumpu u Senatu, još bez odluke o svjedocima


Pravni savetnik Bijele kuće Pat Cipollone govori na suđenju predsjedniku SAD Donaldu Trumpu u Senatu, 28. januar 2020.
Pravni savetnik Bijele kuće Pat Cipollone govori na suđenju predsjedniku SAD Donaldu Trumpu u Senatu, 28. januar 2020.

Suđenje u procesu opoziva predsjednika Donalda Trumpa u Senatu u srijedu je ušlo u novu fazu - pitanja senatara koji imaju ulogu porotnika.

Senatori će naredna dva dana pitanja postavljati i Trumpovom pravnom timu i demokratama iz Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužioca, na suđenju na kojem je Trump optužen za zloupotrebu položaja, zbog zahtjeva Ukrajini da istraži političkog rivala Joea Bidena i opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Senatori proslijeđuju pitanja, u pisanoj formi, predsjedavajućem, glavnom sudiji Vrhovnog suda Johnu Robertsu koji ih čita naglas.

Koji je posao glavnog sudije Vrhovnog suda u procesu opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Kada senatori završe sa pitanjima, slijedi rasprava o tome da li će na suđenju, na kojem se odlučuje o Trumpovoj smjeni, biti pozvani svjedoci i podnijeti novi dokazi.

Demokrate insistiraju na tome, a posebno žele da čuju svjedočenje bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona, koji je u još neobjavljenoj knjizi napisao da je Trump želio da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini, dok vlasti te zemlje ne sprovedu tražene istrage.

Bijela kuća je u međuvremenu informisala Boltona da radna verzija njegove knjige sadrži "značajan broj povjerljivih informacija" i da se ne može objaviti sa postojećim sadržajem.

U pismu, koje je Savjet za nacionalnu bezbjednost uputio Boltonovom advokatu, navodi se da rukopis sadrži neke informacije koje se smatraju službenom tajnom, prenosi agencija Reuters.

Trump je u međuvremenu oštro kritikovao svog bivšeg savjetnika na Twitteru.

Napisao je da ga je Bolton molio da mu nađe posao koji Senat ne mora da odobri i dodao da bi do sada izbio šesti svjetski rat da je slušao njegove savjete.

Raste pritisak da Bolton svjedoči

Trumpov pravni tim u utorak je iznio završne argumente u procesu opoziva u Kongresu.

Od vas traže da smijenite uspješnog predsjednika uoči izbora, bez osnova, i kršenjem Ustava. To bi opasno izmijenilo našu zemlju i zauvijek oslabilo demokratske institucije. Svi vi znate da to nije u interesu američkog naroda”, poručio je pravni savjetnik Bijele kuće Pat Cipolloni.

Međutim, suđenje u Senatu nije ni blizu kraja, s obzirom na to da raste pritisak da se Bolton pozove da svjedoči.

“Ako moje republikanske kolege sada ne pozovu svjedoke, u suštini gaze ustav i ignorišu zakon kojim se od njih zahtijeva da čuju i vide te svjedoke. John Bolton je bio u sobi. Čuo je šta predsjednik govori. To je nazvao prljavim poslom. Pokušavao je da ga zaustavi“, rekao je demokratski senator Richard Blumenthal​.

Republikanci su o tom pitanju raspravljali u utorak veče iza zatvorenih vrata, a lider Mitch McConnell​ rekao je da trenutno nema dovoljno glasova da blokira zahtjev da na suđenju bude svjedoka.

Da bi se svjedoci pozvali, potrebno je da samo četiri republikanska senatora podrže zahtjev demokrata. Republikanci su do sada odbijali da dozvole svjedoke ili nove dokaze na suđenju, dok su neki saopštili da ne vjeruju Boltonu.

“John Bolton je nezadovoljni, veoma ljuti otpušteni službenik koji bi zaradio milione dolara od svjedočenja. Važno pitanje za Johna Boltona je slijedeće: Niste željeli da svjedočite prije mjesec dana, ali sada, kada dobijate milione dolara za knjigu, hoćete - Šta se promijenilo?”, upitao je republikanski senator Rand Paul.

Neki republikanci traže da da se postigne dogovor prema kojem bi svjedočili i bivši potpredsjednik Joe Biden i njegov sin Hunter. Demokrate tvrde da Bidenovi nemaju veze sa procesom opoziva.

“Ako žele svoje svjedoke, neka zovu šefa kabineta Micka Mulvaney​ja koji je osporio navode Johna Boltona. Neka pozovu sekretara Pompea. Ljude koji su svjedoci ovog skandala i korumpirane šeme. Međutim, oni ne žele to. Žele da se odvuče pažnja sa procesa. I ja ne mislim da senatori žele da se ovo pretvori u cirkus”, naglasio je Adam Schiff, vodeći demokrata u procesu Trumpovog opoziva.

Spremnost da svjedoči izrazio je američki biznismen ukrajinskog porijekla Lev Parnas, koji je sarađivao sa Trumpovim ličnim advokatom Rudyjem Giulianijem u kampanji vršenja pritiska na Kijev da sprovede politički motivisane istrage.

Parnas, koji je optužen za kršenje zakona o finansiranje izborne kampanje, došao je u srijedu u Washington, ali mu nije bilo dozvoljeno da uđe u zgradu Kongresa. Bivši Giulianijev saradnik više puta je rekao je da "Trump znao šta se događa sa Ukrajinom".

Senat bi trebalo u petak da raspravlja o pitanju svjedoka.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG