Linkovi

Demokrata Beto O’Rourke kandidovao se za predsjednika


Demokratski predsjednički kandidat Beto O’Rourke
Demokratski predsjednički kandidat Beto O’Rourke

U predizbornu kampanju za predsjednika Sjedinjenih Država, za izbore 2020. godine, uključio se još jedan kandidat Demokratske stranke – bivši kongresmen iz Teksasa Beto O’ Rourke.

O’ Rourke je bio relativno nepoznat prije godinu dana, ali je stekao veliku popularnost posle tijesne, ali neuspješne trke za mjesto u Senatu.

Beto O’ Rourke je kampanju za predsjedničke izbore 2020 godine zvanično počeo u Ajovi, gdje je odgovorao na pitanja birača. Nekoliko sati ranije, O’ Rourke je objavio video snimak na kojem je najavio da se kandiduje za predsjednika.

Izazovi s kojima se suočavamo su povezane krize u ekonomiji, demokratiji i klimi”, rekao je.

Bivši kongresmen iz Teksasa bio je relativno nepoznat javnosti prije godinu dana, ali je 2018. postao popularan na nacionalnoj političkoj sceni poslije neočekivano tijesne, ali neuspješne trke za mjesto u Senatu, u kojoj mu je protivkandidat bio senator Ted Cruz.

Na O'Rourkove predizborne skupove dolazio je veliki broj ljudi, imao je podršku brojnih zvijezda, a prikupio je i rekordnih 80 miliona dolara od malih donatora.

Takođe je bio popularan među mladim biračima, između ostalog, i zbog snimaka koje je postavljao na društvenim medijima. On je prethodno je govorio da se neće kandidovati za predsjednika.

Međutim, nedavno je nagovijestio da će ipak ući u trku za predsjednika, a sada je već krenuo sa predizbornim porukama.

“Svaki demokrata, koje sada ne mogu sve da prebrojim, bio bi daleko bolji od trenutnog stanovnika Bijele kuće”, navodi.

Za predsjednika SAD do sada se zvanično kandidovalo ukupno 13 demokrata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG