Linkovi

Anti-socijalizam - Trumpova nova izborna parola


Predsjednik Donald Trump

Do sljedećih predsjedničkih izbora ostalo je još 20 mjeseci, ali predsjednik Donald Trump je već pronašao parolu za tu bitku.

Trump je uvjeren da će njegov anti-socijalistički stav satjerati nastojanja njegovih rivalskih demokrata u ćošak i otvoriti put za još jednu pobjedu 2020.

Novinarka Glasa Amerike koja prati Bijelu kuću Patsy Widakuswara istražuje da li je anti-socijalizam efikasan u strategiji za reizbor u današnjoj Americi, u kojoj su mnogi razočarani - kako tvrde, neuspjesima kapitalizma.

Prošlo je više od 60 godina od propagandnih crtaća iz ere hladnog rata, ali socijalizam je još uvijek bauk u američkoj politici.

“U socijalizmu je važna samo jedna stvar - dati vlast vladajućoj klasi.", upozorava predsjednik Trump.

Pošto je do izbora ostalo dvadeset mjeseci, anti-socijalizam je Trumpova parola za ovu bitku.

Predsjednik Donald Trump grli američku zastavu na skupu Konferencije Konzervativne političke akcije CPAC u Marylandu, 2. marta 2019.
Predsjednik Donald Trump grli američku zastavu na skupu Konferencije Konzervativne političke akcije CPAC u Marylandu, 2. marta 2019.

Na godišnjoj konferenciji konzervativaca ranije ovog mjeseca Trump je optužio demokrate da žele da “zamjene prava pojedinaca totalnom vladinom dominacijom.”

Njegova glavna meta? Senator Bernie Sanders samo-proglašeni “demokratski socijalista” i jedan od favorita među velikim brojem demokratskih predsjedničkih kandidata.

“Potrebni su nam ekonomija i vlada koji funkcionišu za sve nas, a ne samo za jedan odsto stanovništva”, ponavlja Sanders.

Senator Bernie Sanders proglašava zvanični početak svoje izborne kampanje okružen pristalicama u Brooklynu, 2. marta 2019.
Senator Bernie Sanders proglašava zvanični početak svoje izborne kampanje okružen pristalicama u Brooklynu, 2. marta 2019.

Bernie Sanders zagovara mjere poput univerzalne zdravstvene njege, besplatnog višeg obrazovanja i udvostručenja minimalne nadnice. On takođe podržava “Zeleni New deal”, neobavezujuću rezoluciju koju su predložile demokrate kako bi se oživjela ekonomija i eliminisalo ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu.

Taj termin podseća na "New deall" predsjednika Franklina Rooseveleta - veliki vladin paket stimulativnih mjera da se ponovo uspostavi prosperitet tokom Velike depresije 30-tih godina prošlog vijeka.

Medjutim, da li je Sanders najbolji kandidat da ujedini birače koji nisu za Trumpa?

“Ako demokrate nominuju nekog kandidata iz krajnje ljevice koji govori o socijalizmu to je najbolji ishod za republikanske kandidate i reizbor predsjednika Trumpa”, kaže Whit Ayres iz istraživačke grupe "North Star Opinion".

Ankete pokazuju da su se gledišta Amerikanaca o socijalizmu promijenila, posebno kod milenijalaca koji su sazreli tokom recesije 2008. i koji su razočarani ekonomijom koja pruža sve manje prilika.

“Oni su jako oprezni kada se radi o trošenju van njihovih mogućnosti. Zaziru od kreditnih kartica", objašnjava Stefanie O'Connell, blogerka koja piše o finansijskom menadžmentu.

Ali to je rizik koji je predsjednik očigledno spreman da preduzme. Analitičari istuču da će predstavljanje demokrata kao socijalista osnažiti Trumpovu bazu i ojačati popularnost republikanaca kod hispanskih birača.

“Posebno u državama poput Floride, gdje živi veliki broj imigranata iz Venecuele i Kube. Oni razumiju tačno šta je socijalizam i to ne vole”, ističe Danel Runde iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Upravo to je ono što je Trump naglasio u svom prošlomjesečnom govoru u Miamiju: “Socijalizam obećava bolju budućnost, ali se uvijek vraća na najmračnija poglavlja prošlosti.”

Što je upozorenje koje će predsjednik vjerovanto ponoviti tokom kampanje za izbore 2020.

XS
SM
MD
LG