Linkovi

Senatorica Kamala Harris ušla u predsjedničku trku za 2020.


Kamala Harris
Kamala Harris

Demokratska senatorica iz Kalifornije Kamala Harris, jedna od stranačkih zvijezda u usponu, bivša tužiteljica i oštra kritičaraka američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je da ulazi u trku za predsjedničke izbore 2020.

Harris (54) kćer imigranata iz Jamajke i Indije, je za televiziju ABC i kultnu emisiju "Dobro jutro Ameriko" (Good Morning America) rekla da će se pridružiti povećoj listi kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske partije, u kojoj sve veću podršku i popularnost uživaju mladi progresivni kandidati, žene i članovi manjinskih zajednica.

"Kandidujem se za predsjednika SAD. Veoma sam uzbuđena zbog toga", rekla je Harris.

"Uradimo to skupa. Hajde da preuzmemo našu budućnost. Za nas, za našu djecu i za našu zemlju", rekla je Harris u videu koji se pojavio istovremeno sa njenim televizijskim gostovanjem.

Najava kampanje koincidira sa momentom dok SAD obilježavaju praznik 90 godina od rođenja ubijenog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga Juniora.

Demorkatske senatorice Elizabeth Warren i Kirsten Gilibrand takođe među najpopularnijim kandidatima demokrata, su najavile prve korake za kandidaturu, a očekuje se i da senator Cory Booker i još nekollicina popularnih kandidata takođe uđu u trku za demokratsku nominaciju.

Senator Bernie Sanders, koji je izgubio u trci za nominaciju 2016. od Hillary Clinton, takođe se pominje kao mogući kandidat, a u stranačku utrku je ušao i bivši član Obamine administracije Julian Castro.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG