Linkovi

Odobrena upotreba Johnson & Johnson vakcine - treće u SAD


Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u subotu hitnu upotrebu vakcine kompanije Johnson & Johnson, za koju je potrebna samo jedna doza umjesto dvije. Time su Sjedinjene Države dobile treću vakcinu protiv koronavirusa koja je odobrena za odrasle, 18 godina i starije.

Zdravstveni eksperti željno su iščekivali opciju koja predviđa jednu dozu da bi ubrzali vakcinaciju, dok pokušavaju da suzbiju virus koji je odnio više od 510.000 života u Americi i već ima zabrinjavajuće mutacije.

FDA je saopštila da Johnson & Johnson vakcina nudi snažnu zaštitu protiv najvažnijih stvari: teških slučajeva bolesti, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Jedna doza je 85 odsto djelotvorna protiv najtežih slučajeva koronavirusa, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno na tri kontinenta. Zaštita je snažna i u zemljama kao što je Južnoafrička Republika, gdje se širi soj koronavirusa koji najviše zabrinjava.

Predsjednik SAD Joe Biden pozdravio je vijest da je FDA odobrila upotrebu treće vakcine, ali i upozorio Amerikance da i dalje poštuju mjere za suzbijanje koronavirusa.

"Iako slavimo današnje vijesti, pozivam sve Amerikance da i dalje peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske. Kao što sam rekao više puta, situacija će se vjerovatno pogoršati ponovo kako se šire novi sojevi", naveo jee Biden.

"Što imamo više vakcina koje su veoma djelotvorne, to bolje", rekao je vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Anthony Fauci uoči odluke FDA.

Isporuka nekoliko miliona doza, koje će biti podijeljene među američkim državama, mogla da bi da počne već u ponedjeljak. Očekuje se da Johnson & Johnson isporuči 20 miliona doza u SAD do kraja marta, i 100 miliona do ljeta.

Kompanija je zatražila odobrenje hitne upotrebe vakcine u Evropi i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a planira da do kraja godine proizvede oko milijardu doza globalno. Bahrein je u četvrtak prvi odobrio upotrebu Johnson & Johnson vakcine.

Vakcina kompanije Johnson & Johnson može se skladištiti u frižiderima široke namene što olakšava njenu distribuciju u odnosu na vakcine kompanija Pfizer ili Moderna koje je potrebno čuvati zamrznute na niskim temperaturama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG