Linkovi

Regulatori EU podržali imunizaciju adolescenata Pfizerovom vakcinom


ARHIVA - Vakcinacija adolescenata u Ilinoisu, (Foto: AP/Shafkat Anowar)
ARHIVA - Vakcinacija adolescenata u Ilinoisu, (Foto: AP/Shafkat Anowar)

Evropska agencija za lijekove (EMA) u petak je podržala upotrebu vakcine protiv COVID 19 kompanija Pfizer i BionTech kod djece od 12 do 15 godina, što je otvorilo put za proširenje kampanje imunizacije u zemljama članicama Evropske unije.

Ta vakcina se već koristi u EU za imunizaciju starijih od 16 godina.

EMA je saopštila da su potrebne dvije doze za uzrast od 12 do 15 godina i da bi trebalo da se daju u razmaku od tri nedjelje. Takođe je dodala da će članice Evropske unije pojedinačno odlučivati da li i kada će omogućiti vakcinaciju tinejdžera.

Eksperti smatraju da je imunizacija djece i mladih jedan od ključnih koraka ka dostizanju kolektivnog imuniteta i suzbijanju pandemije koronavirusa.

Upotrebu Pfizerove vakcine za imunizaciju adolescenata prethodno su odobrile Sjedinjene Države i Kanada.

Pfizer i BionTech su u martu objavili rezultate kliničkih istraživanja koji su pokazali da je vakcina obezbijedila zaštitu od 100 odsto kod djece uzrasta 12 do 15 godina i da su je učesnici dobro podnosili. U istraživanju je učestvovalo 2.260 adolescenata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG