Linkovi

Sve što treba znati o vakcini protiv COVID19 za djecu


Caleb Chung učestvovao je u istraživanju efikasnosti Pfizerove vakcine kod djece (Richard Chung via AP)
Caleb Chung učestvovao je u istraživanju efikasnosti Pfizerove vakcine kod djece (Richard Chung via AP)

Djeca starija od 12 godina u SAD sada mogu da prime Pfizerovu vakcinu protiv COVID19, što će im omogućiti povratak u školu i generalno suzbiti širenje virusa. Vakcinu je u srijedu odobrila Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Evo odgovora na neka od glavnih pitanja o djelovanju vakcine kod djece.

Zašto djeca treba da prime vakcinu?

Iako kod djece postoji manji rizik od razvoja teške kliničke slike, ljekari kažu da rizika ipak ima.

Takođe, vakcinacija djece se smatra važnom za okončanje pandemije s obzirom na to da mogu da se zaraze i prenose virus, a da sami ne budu bolesni.

U SAD je oko 20 odsto populacije mlađe od 16 godina, a djece od 12 do 15 godina ima 16,7 miliona.

Da li su vakcine iste kao i za odrasle?

Da.​ Doze i raspored vakcinisanja je isti, dakle dvije vakcine sa tri nedjelje razmaka.

Gdje djeca mogu da prime vakcinu?

U apotekama, vakcinalnim punktovima, svim mjestima na kojima se već vakcinišu stariji od 16 godina.

Vakcinaciju pripremaju i škole u kojima bi mogli da se naprave punktovi za imunizaciju. Takođe se radi na tome da se obezbijedi vakcinacija djece kod porodičnih ljekara, s obzirom na to da im roditelji najviše vjeruju.

Kako je odobrena vakcina za djecu?

Pfizer je testirao efikasnost i bezbjednost vakcine kod 44 hiljade ljudi starijih od 16 godina, a potom je sprovedena studija na 2.200 djece uzrasta od 12 do 15 godina da bi se vidjelo ima li razlike.

Nijedno dijete koje je učestvovalo u studiji i koje je dobilo vakcinu protiv COVID19 nije se zarazilo virusom, za razliku od 16 njih koji su dobili placebo. To je potvrdilo tezu o velikoj efikasnosti vakcina.

Djeca su praćena dva mjeseca po primanju vakcina, a ljekari kažu da nije uočena razlika između efikasnosti vakcine kod djece u odnosu na odrasle.

Zašto samo Pfizerova vakcina?

Zato što je Pfizer jedini završio studiju o djelovanju vakcine kod djece.

Moderna je takođe, kako je saopšteno, testirala vakcinu kod djece uzrasta od 12 do 17 godina i pokazalo se da je zaštita od virusa visoka i da nema nuspojava, ali to još treba da potvrde i regulatorna tijela.

Koje su nuspojave kod djece?

Česte nuspojave su iste kao i kod odraslih: umor, glavoolja, bol u mišićima i groznica. Bol na mjestu gde se primi vakcina je češći poslije druge doze.

Doktor Majkl Smit iz Dječije klinike za infektivne bolesti, kaže da dječiji imunitet bolje reaguje na vakcinu, te je zato moguće da se kod djece češće registruju nuspojave nego kod odraslih.

Zbog toga se i kod djece mlađe od 12 godina testiraju drugačije doze, kaže Smit, i objašnjava da se utvrđuje koja doza tačno stvara imunitet.

Mogu li djeca da prime i druge vakcine u isto vrijeme?

Kako je saopšteno, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) će ažurirati uputstva o drugim, rutinskim vakcinama.

U prvi mah su preporučili da se druge vakcine odlože za dvije nedjelje po primanju vakcine protiv koronavirusa, zbog potencijalnih nuspojava.

Američka pedijatrijska akademija je saopštila da je saglasna sa tim.

Kada će vakcina biti dostupna i mlađoj djeci?

Za sada nije poznato kada bi to moglo da se desi, ali doktor Entoni Fauči, glavni infektolog u SAD, vjeruje da bi moglo da bude i ove godine.

"Mislim da ćemo do kraja ove godine imati dovoljno informacija da možemo da vakcinišemo i djecu bilo kog uzrasta".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG