Linkovi

WHO pozvala na doniranje vakcina umjesto imunizacije djece


FILE PHOTO: World Health Organization Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a news conference in Geneva
FILE PHOTO: World Health Organization Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a news conference in Geneva

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je od bogatih zemalja da ponovo razmotre planove za vakcinaciju djece i da, umjesto toga, doniraju vakcine protiv korona virusa u program COVAX za ravnomjernu raspodjelu doza siromašnijim zemljama.

WHO je izrazila nadu da će više zemalja pratiti primjer Francuske i Švedske u donaciji vakcina COVAX-u nakon imunizacije prioritetnog dijela stanovništva.

Kanada i Sjedinjene Američke Države su među zemljama koje su odobrile vakcine za adolescente. Međutim, iz WHO je saopšteno da su u toku razgovori sa Vašingtonom za podjelu doza.

"Shvatam zašto neke zemlje žele da vakcinišu svoju djecu i adolescente, ali tražim od njih da to ponovo razmotre i da, umjesto toga, doniraju vakcine COVAX-u", rekao je generalni direktor WHO Tedros Adanom Gebrejesus.

COVAX je do sada dostavio oko 60 miliona doza i pokušava da ispuni postavljene ciljeve s obzirom na to da postoje zabrane na izvoz AstraZeneca vakcine iz Indije pošto je u toj zemlji sve više zaraženih.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG