Linkovi

Trump obustavio finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije


Predsjednik SAD govori na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, 14. april 2020. ( Foto: AP/Alex Brandon)
Predsjednik SAD govori na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, 14. april 2020. ( Foto: AP/Alex Brandon)

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je u utorak da je naložio svojoj administraciji da obustavi finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog načina na koji je reagovala na pandemiju koronavirusa.

Tramp je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da SZO "nije obavila svoju osnovnu dužnost i da mora da odgovara". Dodao je da je Svjetska zdravstvena organizacija promovisala "dezinformacije Kine o virusu" što je, kako je naveo, vjerovatno dovelo do veće epidemije nego što bi to, u suprotnom, bio slučaj.

Sjedinjene Države ukupno najviše doprinose Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, za koju su izdvojile više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je oko 15 odsto budžeta SZO-a.

Odluka Bijele kuće da zaustavi finansiranje SZO-a je očekivana, s obzirom na to da je Truump sve češće kritikovao tu organizaciju, dok je žestoko reagovao i na kritike načina koji je njegova administracija odgovorila na epidemiju.

Trampova odluka odmah je naišla na osude. Predsjednica Američkog medicinskog udruženja Patris Heris ocijenila je da reč o "opasnom koraku u pogrešnom smjeru koji neće olakšati nanošenje poraza virusu" i pozvala predsjednika da je preispita.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG