Linkovi

Trampova administracija počela formalan proces povlačenja iz WHO


Trumpova administracija obavijestila je Ujedinjene nacije i Kongres da se Sjedinjene Države formalno povlače iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u trenutku kada se zemlja suočava sa naglim rastom broja zaraženih od koronavirusa.

"Sjedinjene Države su 6. jula 2020. godine obavijestile generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o povlačenju iz Svjetske zdravstvene organizacije, koje će stupiti na snagu 6. jula 2021. godine. Generalni sekretar trenutno verifikuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom da li su ispunjeni svi uslovi za takvo povlačenje"​, rekao je Stefan Dižarik, portparol Antonija Gutereša.

SAD su se priključile Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 1948, a u zajedničkoj rezoluciji Kongresa i WHO o pridruživanju piše da "zemlja ima pravo da se povuče ako organizaciju obavijesti godinu dana ranije i ako plati sve finansijske obaveze".

Prema websiteu WHO-a, Sjedinjene Države trenutno duguju toj organizaciji više od 200 miliona dolara doprinosa, prenosi agencija Reuters.

O novom potezu Bijele kuće tvitovao je i vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odmoru američkog Senata, senator Robert Menendes.

"Kongres je dobio obavještenje da je predsjednik zvanično povukao SAD iz WHO u sred pandemije. Malo je reći da je Trumpov odgovor na COVID haotičan i nedoslijedan. To neće zaštititi američke živote ili interese - Amerikanci će ostati bolesni i usamljeni," tvitovao je Menendes.

Trump je 30. maja najavio da će SAD će prekinuti odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom zbog načina na koji se borila sa pandemijom koronavirusa. Takođe je optužio WHO da je "kineska marioneta".

Prije toga je u aprilu obustavio američko finansiranje WHO, a potom u pismu 18. maja toj organizaciji poručio da imaju 30 dana da sprovedu reforme.

Od kad je preuzeo dužnost predsjednika, Trump je povukao SAD iz Savjeta UN za ljudska prava, UNESCO-a, Pariskog klimatskog sporazuma i nuklearnog sporazuma sa Iranom, podsjeća Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG