Linkovi

WHO osniva nezavisnu komisiju za pregled njihovog rada u toku pandemije


FILE - A general view shows the headquarters of the World Health Organization (WHO) in Geneva, Switzerland, June 25, 2020.
FILE - A general view shows the headquarters of the World Health Organization (WHO) in Geneva, Switzerland, June 25, 2020.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u četvrtak 9. jula da osnivaju nezavisnu komisiju kako bi izvršili pregled njihovog postupanja sa pandemijom COVID-19, kao i odgovorom vlada.

Ova najava dolazi nakon oštrih kritika administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji WHO optužuju da su "fokusirani na Kinu", kao i nakon zvanične obavijesti o povlačenju SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije u roku od godinu dana.

Bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark i bivša liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf pristale su da vode panel i da izaberu njegove članove, potvrdio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanon Ghebreyesus tokom virtuelnog sastanka sa predstavnicima 194 zemlje članice.

"Ovo nije tipični izvještaj koji se radi po protokolu te se onda stavi na policu da skuplja prašinu. Ovo je nešto što shvatamo veoma ozbiljno", rekao je Tedros, dodavši da će novoformirana komisija napraviti privremeni izvještaj do godišnjeg sastanka ministara zdravlja zakazanog za novembar.

Bivša novozelandska premijerka rekla je da se zadatak može samo opisati kao "izuzetno izazovnim".

Tedros je također napomenuo da su zemlje članice WHO-a u maju jednoglasno usvojile rezoluciju Evropske unije koja poziva na evaluaciju globalnog odgovora na pandemiju.

Prema posljednjim podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta širom svijeta zaraženo je preko 12 miliona ljudi. Od posljedica COVID-19 preminulo je 550.307 ljudi, dok se više od 6,6 miliona oporavilo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG