Linkovi

Vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca efikasna i do 90%


FILE PHOTO: A test tube labelled with the word Vaccine is seen in front of AstraZeneca logo in this illustration taken, September 9, 2020.
FILE PHOTO: A test tube labelled with the word Vaccine is seen in front of AstraZeneca logo in this illustration taken, September 9, 2020.

AstraZeneca je u ponedjeljak saopštila da bi njihova vakcina za novi koronavirus mogla biti efikasna oko 90% bez ikakvih ozbiljnih nuspojava.

Vakcina koju je razvio Univezitet Oxford s kompaijom AstraZeneca bila je 90% efikasna u prevenciji COVID-19 kada je primijenjena u pola doze nakon čega je slijedila puna doza u razmaku od najmanje mjesec dana, prema podacima iz kasnih stadija u Britaniji i Brazilu.

Drugi režim doziranja pokazao je djelotvornost od 62% kada se daje u dvije pune doze u razmaku od najmanje mjesec dana, a kombinirana analiza iz oba režima doziranja rezultirala je prosječnom efikasnošću od 70%. Svi su rezultati bili statistički značajni.

Nisu potvrđeni ozbiljni sigurnosni događaji povezani s vakcinom i dobrovoljci su je dobro podnosili u oba režima doziranja, navodi se u saopštenju.

"Djelotvornosti i sigurnost ove vakcine potvrđuju da će biti vrlo efikasna protiv COVID-19 i da će imati neposredan utjecaj na ovu hitnu situaciju u javnom zdravstvu", rekao je Pascal Soriot, glavni izvršni direktor AstraZenece.

Preliminarni rezultati ispitivanja britanskog proizvođača lijekova označavaju novi proboj u borbi protiv pandemije zbog koje je preminulo gotovo 1.4 miliona ljudi i koja je pokolebala globalnu ekonomiju.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je to "nevjerojatno uzbudljiva vijest da se oksfordska vakcina pokazala tako efikasnom u ispitivanjima."

Privremena analiza temeljila se na 131 infekciji među sudionicima koji su primili vakcinu i onima u kontrolnoj skupini kojima je data meningokokna vakcina kao placebo.

Podaci koji pokazuju raspon djelotvornosti između 60% i 90% dolaze nakon što su američki suparnici posljednjih sedmica objavili privremene podatke koji pokazuju eikasnost veću od 90%.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG