Linkovi

SAD: Prva vakcinacija protiv COVID19 moguća sredinom decembra


Ilistracija za vakcinu protiv Kovida 19 kompanije Fajzer i nemačkog partnera "Bajonteka", (Foto: JUSTIN TALLIS / AFP)
Ilistracija za vakcinu protiv Kovida 19 kompanije Fajzer i nemačkog partnera "Bajonteka", (Foto: JUSTIN TALLIS / AFP)

Šef američkog programa za brzi razvoj vakcine protiv koronavirusa, doktor Moncef Slaui, rekao je da bi prva vakcinacija u Sjedinjenim Državama mogla da počne 12. decembra, prenosi AP.

Savjetodavni odbor Uprave za hranu i lijekove (FDA) trebalo bi da na sastanku 10. decembra razmotri zahtjev Pfizera da se odobri hitna upotreba vakcine te kompanije protiv COVID19.

Pfizer i njegov njemački partner "BioNTech" nedavno su saopštili da je, prema kliničkim ispitivanjima, njihova vakcina 95 odsto djelotvorna u sprječavanju blagih do teških slučajeva zaraze koronavirusom.

Slaui je za kablovsku mrežu CNN rekao je da se planira isporuka vakcina američkim državama u roku od 24 sata od očekivane pozitivne odluke uprave.

Dodao je da očekuje da vakcinacija počne drugog dana od odobrenja hitne upotrebe vakcine, 12. decembra, a da će vakcine biti isporučene na osnovu broja stanovnika svake države. Države odlučuju ko će prvo dobiti vakcinu, ali preporuka je da to budu zdravstveni radnici i stariji.

Pfizer očekuje da će imati dovoljno doza za zaštitu 25 miliona ljudi do kraja godine.

Broj slučajeva koronavirusa u Americi premašio je 12 miliona, a prvi put je za manje od nedjelju dana porastao za više od milion. U bolnicama širom zemlje je rekordan broj oboljelih od COVID19 koji je odnio najmanje 255.000 života u Americi, prenosi Reuters.

"Suočavamo se sa veoma teškim talasom koronavirusa širom SAD i globalno", rekao je za NBC vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG