Linkovi

EU: U distribuciji vakcina obuhvaćen i Zapadni Balkan


This picture taken on November 17, 2020 shows a syringe and a bottle reading "Vaccine Covid-19".
This picture taken on November 17, 2020 shows a syringe and a bottle reading "Vaccine Covid-19".

Evropska Unija (EU) ima na umu i potrebe Zapadnog Balkana kada se bude počelo sa distribucijom vakcine protiv korna virusa, saopšteno je u četvrtak, 19. novembra u Briselu.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel potvrdio je da Evropska komisija (EK) radi sa zemljama članicama EU kako bi se obezbjedili ugovori koji garantuju snabdijevanje vakcinom širom EU, ali i preko njenih granica.

"EK je izradila kriterijume za distribuciju vakcina među državama članicama, i naravno ne možemo zaboraviti Zapadni Balkan gdje smo posebno posvećeni", izjavio je predsjednik Evropskog savjeta na kraju samita EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula van der Leyen je objasnila da će na početku distrubucija početi u malim brojevima koji će se postepeno povećavati.

Ona tvrdi da EK ima jasan plan i postepeni pritsup vakcinama, kako one budu pristizale.

Prema njenim riječima postoji dvosmjerni pristup. Prvi i najvažniji jeste COVAX, koji inače ima za cilj da ubrza razvoj i proizvodnju vakcina i da garantuje pošten i nepristrasan pristup svim zemljama svijeta.

Van der Leyen je naglasila da je načelo da preko COVAX-a zemlje sa visokim prihodima osiguraju da finansiraju COVAX, kako bi zemlje sa niskim i srednjim prihodima imale pristup vakcini.

"Druga opcija je ta da ako se dogodi da države članice imaju previše doza, one su u mogućnosti, i zakonski im je dozvoljeno, da te doze daju na primjer Zapadnom Balkanu", rekla je van der Leyen.

U četvrtak, 19. novembra je održan video-sastanak šefova držva i vlada zemalja članica EU, gde se razgovaralo pandemiji COVID-19, testiranju i vakcinaciji.

Prema riječima predsjednika Evropskog saveta Charles Michela, rezultati posljednjih istraživanja u oblasti vakcine protiv koorona virusa su "obećavajući".

"Buduća vakcina je na dohvat ruke i moramo biti spremni i ubrzati nacionalne strategije za vakcinaciju kako bi vakcina bila dostupna svim građanima Evrope kada bude dobila neophodne dozvole", izjavio je Michel na kraju sastanka.

Predsjednica EK Ursula fon der Leyen je najavila mogućnost da bi "prije kraja sljedećeg meseca" EU mogla odobriti dve vakcine protiv korona virusa koje testiraju kompanije Pfizer-BioNTech i Moderna.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG