Linkovi

Kada će djeca moći da se vakcinišu protiv COVID19?


Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)
Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)

To zavisi od njihovog godišta, ali možda neće proći dugo vremena prije vakcinacije pojedinih tinejdžera.

Vakcina kompanije "Pfizer" već je odobrena za imunizaciju građana počev od 16 godina starosti. To znači da bi neki srednjoškolci mogli da je prime čim za to ispune uslove u mjestima u kojima žive, ili zbog nekog hroničnog zdravstvenog problema ili kada bude slobodnih termina.

Pfizer i Moderna već su okončali upis volontera za klinička ispitivanja među djecom starijom od 12 godina, i očekuje se da će rezultate objaviti tokom ljeta.

Ako regulatori potvrde te rezultate, i mlađi tinejdžeri bi mogli da počnu da primaju vakcinu čim bude dovoljno zaliha. Modernina vakcina trenutno je odobrena za vakcinisanje građana starijih od 18 godina.

Istraživači su počeli sa testovima među starijom djecom zato što ona obično reaguju na vakcine slično odraslima. Testiranje još mlađih grupa je složenije, zato što je možda potrebna drugačija doza ili one drugačije reaguju.

“Djeca nisu jednostavno male odrasle osobe. Što su mlađa, to su veće šanse da bi stvari mogle da budu drugačije", kaže pedijatar Džejms Kembel koji radi u Medicinskoj školi Univerziteta Merilend.

Stopa teških oblika COVID 19 ili smrtnih slučajeva među djecom je mnogo manja nego među odraslima, ali djeca i dalje mogu da prenose virus.

"Nema sumnje da želimo da vakcinišemo djecu", poručuje profesor pedijatrije na Univerzitetu Dreksel Sara Long.

Očekuje se da Pfizer i Moderna kasnije ove godine počnu klinička ispitivanja vakcine među djecom mlađom od 11 godina.

“Malo je vjerovatno da može biti kolektivne zaštite bez vakcinacije djece. To je ključno za povratak u određenu normalu", zaključuje Long.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG