Linkovi

Njemačka produžava zatvaranje, uz testiranje i ubrzano vakcinisanje


People wear protective face masks due to the coronavirus pandemic, as they walk over a bridge during the lockdown in Oberhausen, Germany, Monday, Jan. 11, 2021.
People wear protective face masks due to the coronavirus pandemic, as they walk over a bridge during the lockdown in Oberhausen, Germany, Monday, Jan. 11, 2021.

Njemačka produžava zatvaranje do 28. marta, ali su se kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih njemačkih država dogovorili o mogućnostima otvaranja zavisno o stopi zaraze.

Nakon višesatnih pregovora u srijedu, složili su se na korak-po-korak strategiju ponovnog otvaranja s mogućnostima ponovnog zatvaranja za slučaj da ponovno poraste broj infekcija, s fokusom na pojačavanju masovnih testiranja i vakcinisanja, prenosi dpa 4. marta.

Ograničenja kontakata od ponedjeljka će se ublažiti, a jedna porodica će se moći okupljati s drugom uz ograničenja od pet osoba plus djeca mlađa od 14 godina.

Ako padne stopa zaraze, ograničenja kontakta dodatno će se ublažiti.

Virus Outbreak Germany
Virus Outbreak Germany

Knjižare, cvjećare i vrtlarske radnje moći će se otvoriti širom zemlje s uspostavljenim higijenskim uslovima. Oni su već otvoreni u nekim njemačkim državama.

Dalje ograničeno ponovno otvaranje aktivnosti već će biti dopušteno u regijama gdje sedmodnevna incidencija ne prelazi 100 novih infekcija na 100.000 ljudi.

Sljedeći koraci nakon toga zavisit će o sedmodnevnoj incidenciji koja se 14 dana neće pogoršati, a vidjet će mogućnosti otvaranja restorana na otvorenom, kina i pozorišta. Također bi to omogućilo beskontaktni sport u zatvorenom i kontaktni sport na otvorenom.

Vakcina i testiranje igrat će ključnu ulogu, a kancelarka Merkel je najavila značajno ubrzanje kampanje vakcinisanja.

"Znamo da smo u utrci s vremenom", rekla je Merkel.

APTOPIX Virus Outbreak Germany
APTOPIX Virus Outbreak Germany

Trenutno se dnevno daje oko 200.000 vakcina, rekli su njemački čelnici u saopćenju objavljenom nakon pregovora.

No, od druge sedmice u martu odabrani će ljekari dobiti fiksni okvir za vakcinisanje.

Krajem marta ili početkom aprila, ljekari opće medicine i specijalisti također će sudjelovati u kampanji vakcinisanja kako raste broj dostupnih doza.

Smanjit će se broj doza koje se drže za revakcinaciju, što znači da se vakcinisati prvom dozom više ljudi.

Kratkoročna odluka o produženju upotrebe AstraZeneca vakcine za starije od 65 godina također se očekuje od Stalnog odbora za vakcinisanje u Njemačkoj.

Javnost će od 8. marta moći besplatno dobiti barem jedan brzi test na korona virus sedmično, rekla je Merkel.

Testovi pokazuju "s dobrom preciznošću je li neko svakodnevno zarazan", rekla je.

Merkel je rekla da je Njemačka na pragu nove faze pandemije i da u nju treba ići "ne nehajno, već s opravdanom nadom".

Primijetila je da postoji mnogo primjera "dramatičnog trećeg vala" u Evropi i da Njemačka mora poduzeti mjere kako ne bi otišla unatrag u svom napretku.

Istaknula je i notu nade u usporedbi s istim vremenom prošle godine, kada je pandemija počela.

"Proljeće 2021. bit će drugačije od proljeća prije godinu dana", poručila je njemačka kancelarka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG