Linkovi

Cormack razgovarala sa Džaferovićem


Maureen Cormack se sastala sa Šefikom Džaferovićem (Izvor: Predsjedništvo BiH)
Maureen Cormack se sastala sa Šefikom Džaferovićem (Izvor: Predsjedništvo BiH)

Bivša američka ambasadorica Maureen Cormack sastala se danas članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Cormack danas obavlja funkciju glavne zamjenice pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Predsjedništva BiH je rečeno da su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji, a Džaferović je rekao kako situaciju opterećuje blokada u donošenju odluka u državnim institucijama.

Cormack i Džaferović su saglasni da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati i da državne institucije, radi interesa građana, moraju raditi u punom kapacitetu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ona je dužnost američke ambasasdorice obavljala od 2015. do početka 2019. godine, kada ju je zamijenio ambasador Eric Nelson.

U njenom mandatu Milorad Dodik, koji danas obavlja funkciju Predsjedništva BiH, našao se pod američkim sankcijama zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma.

Sankcionisan je i Dodikov stranački kolega Nikola Špirić, koji je delegat u Parlamentu BiH. On je sankcionisan zbog korupcije.

Iz Predsjedništva BiH nisu saopćene teme razgovora, a mediji prenose da će se Cormack sastati samo sa Džaferovićem jer je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na službenom putu u Kanadi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG