Linkovi

Sankcije američkog ministarstva financija za Milorada Dodika


Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih država (SAD) je označio Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS), naredbom kojom se izriču sankcije zbog nepoštivanja Dejtonskog sporazuma.

Dodik je označen zbog svoje uloge u suprostavljanju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (BiH), što je kršenje zakona i stoga predstavlja aktivnu opstrukciju Dejtonskog sporazuma.

„Time što ometa Dejtonski sporazum, Dodik predstavlja značajnu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Današnja akcija podvlači privrženost SAD Dejtonskom sporazumu i podržava međunarodne napore za nastavak evropske integracije te zemlje“, rekao je John E. Smith, vršilac dužnosti direktora Ured za kontrolu strane imovine.

Kao rezultat današnje akcije, bilo kakva imovina ili interes za imovinu unutar nadležnosti SAD su blokirani, i državljanima SAD je uglavnom zabranjeno angažiranje u transakcijama sa njim.

Osobe koje pružaju materijalnu podršku osobama označenim u naredbi, uključujući Dodika, mogu biti predmetom takve oznake.

Za komentar smo zamolili direktora washingtonske grupacije TSM Global Consultants, LLC, koja predstavlja interese RS u Americi, i koji je za naš program rekao da je očigledno da se radi - navodimo – o očajničkom potezu odlazeće američke administracije da što više naškodi administraciji budućeg predsjednika Donalda Trumpa, između ostalog i ovakvim potezom prema Dodiku.

Obrad Kesić je rekao da se radi o političkoj, a ne pravnoj odluci. Detaljan intervju s Kesićem donosimo na našoj web stranici, i u sutrašnjim programima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG