Linkovi

Aktuelno

Dodik i Amerika: Stara politika, novo lobiranje

Milorad Dodik prilikom preuzimanja dužnosti u Predsjedništvu BIH, novembar 2018. (AP Photo/Amel Emric)

Ponašanje Milorada Dodika zbog kojeg je završio na američkoj crnoj listi ostalo je isto, dok će novi ugovoreni poslovi lobiranja u SAD-u građane RS-a koštati 640.000 dolara.

Kada je Glas Amerike početkom 2017. godine objavio da je RS do tada potrošila gotovo 30 miliona dolara na lobiranje u SAD-u, Milorad Dodik, tadašnji predsjednik RS, rekao je da „to i nije neki novac”.

Njegovo viđenje potrošenih miliona jeste da su doprinijeli boljem položaju entiteta RS.

„Javna je tajna da mi deset godina imamo kontakte s određenim agencijama i da tome možemo zahvaliti za dobar položaj RS u prošlosti koji smo imali i objašnjena na neka pitanja”, naveo je Dodik 2017. godine.

Petneaestak dana prije nego je objelodanjen podatak o lobiranju Dodik se našao pod američkim sankcijama.

„Time što ometa Dejtonski sporazum, Dodik predstavlja značajnu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”, saopćeno je tada iz Ureda za kontrolu strane imovine, koji je izrekao sankcije Dodiku.

Lobiranje se nastavilo, a Dodik je ostao pod sankcijama, koje uključuju blokadu imovine ili interesa za imovinu unutar nadležnosti SAD-a i čijim državljanima je zabranjeno angažiranje u transakcijama sa Dodikom.

Sada je u igri i nova firma za lobiranje u SAD-u. Vlada RS je odlučila od maja pa do kraja 2019. godine mjesečno plaćati 80.000 dolara američkoj kompaniji McGinnis Lochridge.

Angažman firme, između ostalog, odnosi se na savjetovanje Vlade RS o stvarima koje se tiču međunarodnog prava, prenosi Slobodna Evropa.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International BiH, kaže za Glas Amerike da poslove sa lobiranjem koje sklapa Vlada RS ne odlikuje transparentnost.

„Apsurdno je da se o ovome saznaje preko informacija koje su lobističke kuće u Americi dužne objavljivati, dok vlasti RS to same ne objavljuju transparentno niti su poznati načini na koje se ugovaraju ovi poslovi”, kaže Korajlić.

Arhiv - Ivana Korajlić, Transparency International BiH
Arhiv - Ivana Korajlić, Transparency International BiH

Ona kaže da rezultati lobiranja ne daju rezultate „barem kada je riječ o efektima na položaj i građane”.

„Upravo zbog toga je vjerovatnije da se ovdje radi o lobiranju za nekakve specifične interese pojedinaca, a koje se plaća sredstvima poreskih obveznika RS stranim firmama, iako imamo institucije koje bi to trebalo da rade i za koje se već izdvaja značajan novac”, kaže Korajlić.

Dodikova retorika i ponašanje prema SAD-u otišli su predaleko i on želi da popravi svoj imidž, rekao je za Slobodnu Evropu Velizar Antić, politički analitičar iz Banja Luke.

Kurt Bassuener iz Vijeća za politiku demokratizacije u SAD-u kaže za Klix da lobiranje ima jedan cilj, a to je da se ukinu američke sankcije za Dodika.

Dodik, koji danas obnaša funkciju člana Predsjedništva BiH, vuče poteze koji se ne dopadaju američkim zvaničnicima.

Stalno priča o otcjepljenju entiteta RS, suprotstavlja se putu BiH u NATO savez, negira genocid u Srebrenici, ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH…

Nakon preuzimanja dužnosti, novi američki ambasador u BiH Eric Nelson ponovio je stav SAD-a koje garantuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson održao prvu konferenciju za novinare, Ambasada SAD u BiH, Sarajevo, 7. mart
Ambasador SAD u BiH Eric Nelson održao prvu konferenciju za novinare, Ambasada SAD u BiH, Sarajevo, 7. mart

„Prioritet svih priroteta bit će da pomognem BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i EU”, rekao je Nelson.

Dodik jeste za članstvo BiH u EU, a što je najavio i prilikom preuzimanja dužnosti u Predsjedništvu BiH. Tom prilikom je rekao da podržava američkog predsjednika Donalda Trumpa i da će sve učiniti za dobre odnose između SAD-a i BiH. Istovremeno je rekao da će se zalagati za ukidanje visokog predstavnika u BiH i boriti za vojnu neutralnost.

Dodik je očekivao od administracije predsjednika Donalda Trumpa povoljniji tretman, nakon što je za sankcije okrivio tadašnju ambasadoricu Maureen Cormack, sa kojom se jedne prilike odbio rukovati, i odlazeću američku administraciju.

Sve je ostalo samo na željama, kaže analitičar Antić.

Upravo je nova američka administracija sankcionisala Nikolu Špirića, Dodikovog stranačkog kolegu.

Arhiv - Nikola Špirić za vrijeme poslaničkog mandata u Parlamentu BiH
Arhiv - Nikola Špirić za vrijeme poslaničkog mandata u Parlamentu BiH

Odluku o sankcijama prema Špiriću potpisao je američki državni sekretar Mike Pompeo, zbog, kako je obrazloženo, njegove značajne upletenosti u korupciju. Špirić, kojem je zabranjen ulazak u SAD, kao i njegovoj ženi i djeci, odbacio je navode umiješanosti u korupciju.

„Na kraju krajeva, bio je u Americi, ne mora više ni da ide”, ohrabrivao je Dodik kolegu Špirića.​

Zvaničnici SAD-a od Dodika očekuju da promijeni svoje ponašanje, rekao je krajem 2018. godine prvi američki čovjek za Zapadni Balkan Matthew Palmer.​

Matthew Palmer razgovara sa novinarom Glasa Amerike, Washington, 2018.
Matthew Palmer razgovara sa novinarom Glasa Amerike, Washington, 2018.

„Dodik zna što se od njega očekuje kako bi sankcije bile uklonjene i željeli bismo vidjeti da on ide tim putem” rekao je Palmer, prenijeli su bh. mediji.

Ambasador Nelson je nedavno rekao da se nada da će Dodik promovirati politiku sigurnosti i stabilnosti BiH.

Umjesto toga, Ambasada SAD-a u BiH se osvrnula na Dodikovu noviju izjavu kako od pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH očekuje na idućoj godišnjici da obuku uniforme Vojske RS.

„Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, a i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarirani cilj - evropske integracije”, odgovor je Ambasade na upit agencije Fena.

Analitičar Antić kaže da sumnja u mogućnost da će novim lobiranjem biti popravljen Dodikov narušeni imidž u SAD-u.

See all News Updates of the Day

BiH Statistike za 2019: Pao izvoz, povećan uvoz

ilustracija

Izvoz iz BiH za devet mjeseci 2019. u poređenju sa prošlogodišnjim u padu je. Također, uvoz je u toj usporedbi u porastu, govore podaci Vanjsko-trgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Uzrok povećanja uvoza prema mišljenju Nihada Bajramovića iz vanjsko-trgovinske komore je rezultat privredne aktivnosti u zemlji tj. povećanog obima domaće potrošnje.

Vanjsko-trgovinski deficit povećan je za 8.9 % i dostiže 6 milijadi KM.

Početak 2019. pokazao je pozitivan razvoj u Italiji koja je izašla iz recesije dok su ekonomije Francuske i Španije ostvarile rast, 0.3 i 0.7 %.

Što se tiče BiH zbog neprovođenja sporazuma o slobodnoj trgovoni smanjen je izvoz u Tursku a zbog trgovinskog rata za više od 90 % opao izvoz na Kosovo.

Glavni vanjsko-trgovinski partner BiH je Evropska Unija a unutar nje Hrvatska. Što se tiče ekonomskih odnosa sa Srbijom, po prvi put je dosegnut stepen pokrivenosti uvoza izvozom od 50 %. To jedina zemlja iz sporazuma CEFTA sa kojom BiH ne ostvaruje suficit.

Opao je i izvoz hrane, za oko 5% i iznosi 615 miliona KM. Zemlje u koje BiH najviše izvozi agroindustrijske proizvode su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija i Crna Gora.

Globalne političke tenzije, rast protekcionizma, američko-kineski trgovinski rat, daju negativne konotacije trgovini, što za posljedicu ima smanjenje prognoze rasta eurozone, usporavanje ekonomske aktivnosti i opreznije investiranje, što se odražava i na BiH kao izvozno orijentisanu zemlju, stav je iz Vanjsko-trgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Ambasador SAD za vjerske slobode u posjeti Potočarima: Vjera treba da okuplja ljude

U.S. Ambassador-at-Large for International Religious Freedom Sam Brownback presents the 2018 International Religious Freedom Report at the State Department in Washington, June 21, 2019.

Ambasador Sjedinjenih Država za međunarodne vjerske slobode Sam Brownback posjetio je u utorak Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice.

„Ovdje se desilo nešto strašno. Došlo je do brutalnog ubijanja. Hiljade ljudi su ovdje brutalno ubijeni. Zbog onoga što jesu, zbog njihove vjere. To je tragedija“, kazao je Brownback.

On je rekao i kako vjera treba da okuplja ljude zajedno.

Prethodno je iz State Departmenta saopšteno da će Sam Brownback boraviti od 10. do 20.novembra u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Albaniji i Holandiji.

Nakon posjete Srebrenici i Sarajevu, ambasador će otputovati u Prištinu 14. novembra, gdje će govoriti na događaju koji organizuje ambasada SAD na Kosovu, na temu vjerskog pluralizma mladih iz različitih vjerskih zajednica. Ambasador Braunbek će se takođe sastati sa vjerskim liderima", stoji u saopštenju.

Takođe, 15. novembra ambasador će posjetiti i Podgoricu kako bi se sastao sa lokalnim vjerskim liderima.

Od 18. do 19. novembra, ambasador Brownback će biti u Tirani u Albaniji, gdje će govoriti na konferenciji "Religija kao instrument mira".

Albanija je domaćin ove regionalne konferencije koja za cilj ima unaprijeđenje vjerskih sloboda u regionu.

Putovanje će završiti u Hagu u Holandiji, gdje će učestvovati na sastanku Međunarodne kontakt skupine za vjersku slobodu na kojem će razgovarati o Međunarodnom savezu vjerske slobode s istomišljenicima, zaključuje se u saopštenju.

State Religious Freedom
State Religious Freedom

Komšić "uhvatio" Macrona na crvenom tepihu. Dogovoreno da trebaju razgovarati o BiH

Komšić "uhvatio" Macrona na crvenom tepihu. Dogovoreno da trebaju razgovarati o BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Zašto Amerikanci žive u sve većim kućama?

Amerikance oduvijek privlače veliki, otvoreni prostori tako da, možda, nije iznenađujuće što kuće koje se grade u Sjedinjenim Državama spadaju u neke od najprostranijih na planeti. A postaju - sve veće.

Prosječna američka kuća danas je više nego dvostruko veća u odnosu na one građene 1950-ih. Prosječna veličina nove, porodične kuće 2019. iznosila je 240 kvadratnih metara, prema podacima Nacionalnog udruženja građevinara.

Snažna osjećanja Amerikanaca prema posjedovanju sopstvene kuće vjerovatno imaju korjene u prošlosti pionira "divljeg zapada" koji su sticali vlasništvo nad zemljom od vlade, pod uslovom da je obrađuju.

“Privlačnost porodične kuće za Amerikance, još od početka 20. vijeka, je što je označavala autonomiju. Svaka kuća je - zamak", kaže Luis Hajman, istoričar i asistent na univerzitetu Kornel. “Zato one označavaju nečiju nezavisnost i dostignuće."

Prosečna američka kuća ima 240 kvadratnih metara.
Prosečna američka kuća ima 240 kvadratnih metara.

Federalna vlada snažno je podržavala ideju da je američki ideal - nacija kućevlasnika. Kada je 1934. otvorena Federalna uprava za stambena pitanja (FHA), to je unijelo revoluciju u proces kupovine kuća. Uspostavljanjem federalnog sistema kredita za kuće, koji Amerikanci koriste i danas, FHA je olakšala kupovinu kuće milionima ljudi. U to vrijeme, većina Amerikanaca je živjela u iznajmljenom prostoru a 40% su bili vlasnici kuća. Do 2001, ta cifra je porasla na 68 procenata.

1940-ih, predsjednik Frenklin Ruzvelt je vlasništvo nad kućom poistovjetio sa državljanstvom, navodeći da je "nacija kućevlasnika, ljudi koji imaju stvaran udio u svojoj sopstvenoj zemlji, nepobjediva."

Danas, broj kućevlasnika u Americi stoji na oko 65 procenata. Kod mnogih Amerikanaca, mogućnost da investiraju u kupovinu kuće pomogla je da se zamaskira ekonomska stagnacija. Iako je stopa nezaposlenosti rekordno niska, realne plate američkih radnika - broj robe i usluga koje mogu da se kupe zarađenim novcem, decenijama se nisu promijenile.

Dok Amerikanci vide da njihove plate stagniraju poslije 1970-ih, mogu da zarade novac investiranjem u kuće", ističe Hajman. "Kuće su postale način za prosječne Amerikance da profitiraju. Ne postoji drugi način za Amerikance da steknu dodatni prihod mimo svojih kuća. Ako ste obična osoba, ne možete da to ostvarite na berzi, tako da je to način da se, praktično, bavite špekulacijama na stambenom tržištu.

Za neke Amerikance, posjedovanje velike kuće je statusni simbol, fizički dokaz da su uspjeli u životu.

Klasični primjer velike kuće u predgrađu je već decenijama veoma moćan simbol", kaže istoričar arhitekture Vilijam Ričards. "Ljudi ponekad žele da određene sobe imaju specifičnu namjenu - da imaju veliko predsoblje na ulazu u kuću sa mjestom za cipele i kapute, posebne spavaće sobe za svako dijete i goste, poseban vešeraj."

A prostrane kuće se danas mogu lakše kupiti nego nekada. "U dizajnu i izgradnji postoji veća efikasnost iz raznih razloga, zbog čega je danas manje skupo sagraditi veliku kuću", kaže Ričards.

Ali da li velike kuće čine ljude srećnijim? Ne - prema nedavnom post-doktorskom istraživanju koje je obavio Klement Bele, profesor pri Evropskoj školi biznisa INSEAD.

“Iako su porodične kuće sve luksuznije od 1980, zadovoljstvo kućevlasnika je ostalo na istom nivou u američkim predgrađima", napisao je Bele.

Ljudi koji žive u većim kućama su, međutim, zadovoljniji svojom imovinom ali to zadovoljstvo opada kad se u blizini sagrade još veće kuće.

Trump: Saslušanja o opozivu su "sramotna"

Predsjednik Donald Trump pred novinarima na Južnom travnjaku Bijele kuće u Vašingtonu, 8. novembra 2019.

Predsjednik SAD Donald Trump ponovo je u nedelju napao prošlonedeljna saslušanja o opozivu koja su ciljala njega, nazivajući ih "sramotnim" i prigovarajući da demokrate blokiraju svjedoke koje republikanci žele da saslušaju.

On je rekao da "korumpiran političar" Adam Šif, predsjedavajući Odborom Predstavničkog doma za obavještajne službe, koji predvodi aktivnosti u vezi sa istragom o opozivu, i predsjedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi, žele da zvaničnici Bijele kuće svjedoče u "sramotnom lovu na vještice".

Trump je na Tviteru napisao da Šiv "neće da dopusti advokata Bijele kuće, niti će dozvoliti BILO KOGA od svjedoka koje smo zahtjevali". To je, nastavio je, po prvi put u ovom procesu i istoriji Kongresa.

Pod pravilima saslušanja o opozivu, koje je usvojio Predstavnički dom pod kontrolom demokrata, Trumpu će biti dozvoljeno da ima pravnika koji ga predstavlja kad Odbor za pravosuđe zaokruži moguće dokumente o opozivu protiv njega u narednim nedeljama i, ukoliko ga Predstavnički dom u punom sastavu opozove, na suđenju u Senatu u kome većinu imaju republikanci.

Ali, pravila ne zahtjevaju pravno zastupanje Trumpa na saslušanjima pred Komitetom Predstavničkog doma za obavještajne službe koja počinju u srijedu.

Dvojica zvaničnika američkog State Departmenta, Viljem Tejlor i Džordž Kent, spremni su da svjedoče da je Trump tražio od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da otvori istragu kako bi politički profitirao u trenutku kada je Ukrajini uskratio 391 milion dolara američke vojne pomoći koju je Kijev očajniči želio kao pomoć u borbi protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

"Poziv ukrajinskom predsjedniku bio je SAVRŠEN", napisao je Trump na Tviteru. "Pročitajte transkript! NIJE rečeno ništa što na bilo koji način nije u redu. Republikanci, nemojte da vas uhvate u zamku za budale govoreći da nije savršen, već da je za opoziv. Ne, mnogo je jači od toga. NIŠTA LOŠE NIJE URAĐENO!"

Trump je nedeljama negirao da je Zelenskom krajem jula uputio "quid pro quo" (usluga za uslugu) poziv - vojna pomoć u zamjenu za istragu o jednom od njegovih glavnih demokratskih izazivača 2020. godine, bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, rad njegovog sina Hantera za ukrajinsku gasnu kompaniju - i odbacio teorije o ukrajinskoj umiješanosti u izbore u SAD 2016. na kojima je Trump pobijedio.

Trump je odobrio vojnu pomoć Ukrajini u septembru, iako Kijev nije započeo istragu.

Šif je pozvao republikance da dostave spisak svjedoka koje žele da ispituju, ali je odbio svjedočenje dvije najistaknutije ličnosti sa republikanske liste želja: Hantera Bajdena i neimenovanog uzbnjivača koji je isprovocirao napore demokrata za opoziv, iznoseći zabrinutost po pitanju Trumpovog zahtjeva Zelenskom u julu.

Prema američkom zakonu, identiteti uzbunjivača koji dolaze iz unutrašnjih strutura vlasti zaštićeni su od otkrivanja.

Međutim, Trump je zatražio da uzbunjivač bude imenovan i rekao da bi trebalo da mu bude omogućeno da se konfrontira sa osobom koja ga optužuje.

Demokrate su izrazile zabrinutost po pitanju zaštite bezbjednosti uzbunjivača i napomenule da su veliki dio onoga što je on naveo potvrdili vladini zvaničnici koji su čuli Trumpov poziv, ili kojima je bilo naloženo da traže od Ukrajine istragu protiv Bajdenovih. Uz to, u grubom transkriptu Trumpovog razgovora sa Zelenskim, koji je objavila Bijela kuća, citira se Trumpa kako traži "uslugu".

Šif je rekao da bi pozivanje uzbunjivača na svjedočenje bilo "suvišno i nepotrebno".

"Odbor ... neće olakšavati napore predsjednika Trumpa i njegovih saveznika u Kongresu da prijete, zastrašuju i svete se uzbunjivaču koji je hrabro podigao inicijalnu uzbunu", rekao je Šif u pismu lideru republikanaca u Odboru za obaveštajne službe, kongresmenu Devinu Nansu. "...Uzbunjivač ima pravo prema zakonima koje podržava ovaj odbor da ostane anoniman i da bude zaštićen od štete."

Šif je rekao da je nakon nekoliko nedjelja svjedočenja iza zatvorenih vrata njegova istraga "prikupila sve veći broj dokaza - od svjedoka i dokumenata, uključujući i riječi predsjednika u njegovom pozivu od 25. jula - koji ne samo da potvrđuju, već i daleko prevazilaze početne informacije u pritužbi uzbunjivača... U svjetlu predsjednikovih prijetnji, nastup tog pojedinca pred nama samo bi bi dovelo u ozbijan rizik njegovu (uzbunjivačevu) ličnu bezbjednost".

Šif je rekao da javna saslušanja o opozivu "neće služiti kao sredstvo" za ono što je nazvao "lažnom istragom protiv Bajdenovih ili opovrgavanjem zavjera o miješanju u američke izbore 2016, koje je predsjednik Trump pritisnuo na Ukrajinu da sprovede u njegovu ličnu političku korist".

Učitajte još

XS
SM
MD
LG