Linkovi

BiH

CORMACK: Dodik treba odustati od svojih ciljeva da BiH konstantno vuče unazad


Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH
Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack izjavila je da je odluka o stavljanju predsjednika RS Milorada Dodika na američku "crnu listu" politička odluka američke vlade, donijeta na vrlo visokom nivou.

"Američka politika u BiH je vrlo jasna. Mi podržavamo ovu zemlju, njen teritorijalni integritet, Dejtonski ustav ove zemlje, put koji je BiH izabrala ka evroatlantskim integracijama”, kazala je Cormak za list Oslobođenje.

Ukoliko Dodik bude odabrao da radi na pozitivnom napretku BiH, za građane BiH, dodala je ona, SAD su spremne da rade sa svim liderima koji dijele ove ciljeve.

Cormack je istakla da se sankcije njene vlade ne odnose na RS niti na građane RS, dodaši da Vlada SAD intezivno sarađuje sa građanima u tom entitetu i sa institucijama RS, kroz brojne projekte i programe USAID-a.

"Zapravo, želim reći da je jako važno imati na umu i podatak da je Dodik sam izabrao sve ovo što se dešava. Potrebno je naprosto da odustane od svojih ciljeva da konstantno vuče BiH unazad, govori o secesiji, da se protivi izabranom putu zemlje ka evroatlantskim integracijama", naglasila je Cormack.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG