Linkovi

CIA: Havana sindrom nije kampanja strane sile


Cubans drive past the US embassy during a rally calling for the end of the US blockade against Cuba, in Havana, March 28, 2021
Cubans drive past the US embassy during a rally calling for the end of the US blockade against Cuba, in Havana, March 28, 2021

CIA je zaključila da američki diplomati koji pate od misteriozne glavobolje i mučnine u onome što je nazvano "Havana sindrom" nisu bili meta u globalnoj kampanji od strane strane sile, objavili su u izvještaju u srijedu.

NBC News, The New York Times i Politico citirali su više dužnosnika upoznatih s obavještajnom procjenom CIA-e o incidentima koji su se prvi put pojavili među diplomatima 2016. u kubanskoj prijestolnici, u kojima su se američki i kanadski dužnosnici žalili na jake glavobolje, mučninu i moguće oštećenje mozga nakon što su čuli visoke zvukove.

Od tada su diplomatski i obavještajni dužnosnici izvijestili o sličnim iskustvima u različitim zemljama uključujući Australiju, Austriju, Kinu, Kolumbiju, Njemačku i Rusiju.

Havana Syndrome
Havana Syndrome

U izvještajima se navodi da CIA ne isključuje inozemnu umiješanost u dvadesetak slučajeva koji su ostali nerazjašnjeni, a koji se i dalje istražuju.

"U stotinama drugih slučajeva mogućih simptoma, agencija je pronašla uvjerljiva, alternativna objašnjenja", rekli su izvori NBC mreže.

Neki američki dužnosnici ranije su tvrdili da su slučajevi mogli biti uzrokovani ruskim mikrovalnim napadima, ali naučnici su izrazili sumnje u teoriju i rekli da ne postoji niti jedna bolest ili uzrok prijavljenih slučajeva.

U izvještajima se navodi da dokument CIA-e izvještava o privremenim nalazima.

“Privremeni izvještaj nije konačan zaključak šire Bidenove administracije ili cijele obavještajne zajednice”, izvijestio je NBC, citirajući američke dužnosnike.

Nalazi su izazvali frustraciju kod nekih od onih koji su se razboljeli, a grupa ljudi rekla je da procjena CIA-e "ne može i ne smije biti konačna riječ o tom pitanju", navodi se u izjavi koju je citirao Times.

"Iako smo došli do nekih značajnih privremenih nalaza, nismo gotovi", rekao je William J. Burns, direktor CIA-e, u izjavi koju citira Times.

"Nastavit ćemo s misijom da istražujemo ove incidente i omogućimo pristup pomoći svjetske klase onima kojima je potrebna."

XS
SM
MD
LG